Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regionale børnehuse skal hjælpe misbrugte børn

Med inspiration fra de øvrige skandinaviske lande vil socialministeren oprette såkaldte »børnehuse«.

Socialminister Karen Hækkerup (S) har et forslag klar til en reform, der skal forhindre flere grimme misbrugssager a la Brønderslev- og Rebild-sagen, og nu skal et tiltag forbedre hjælpen til børn, der har været udsat for seksuelle eller voldelige overgreb.

I efteråret nedsatte ministeren en 29 stor mand arbejdsgruppe, der fik som opgave at svare på, hvordan man bedst opretter børnehuse, hvor misbrugte børn kan få hjælp. Nu har hun fået svar i en 51 sider lang rapport.

Arbejdsgruppen anbefaler blandt andet, at der i hver region skal oprettes mindst et børnehus med fast personale, som er »særligt kvalificerede til at håndtere sager om overgreb«. Børnehusene skal drives i et samarbejde mellem kommune, politi og sundhedsvæsen og idéen er, at alle de eksperter, der kan hjælpe barnet, er samlet et sted.

- Børnehusene samler alle de voksne, der er behov for i en sådan situation, så barnet oplever, at det kommer på et sted, der er indrettet til barnet, og hvor de voksne kommer til barnet, i stedet for at barnet skal jage rundt efter forskellige voksne, siger Karen Hækkerup til Berlingske Nyhedsbureau.

Ministeren fremsætter nu et lovforslag, der forpligter kommunerne til at tilbyde misbrugte børn en indsats i et børnehus, men hun har allerede taget forskud på arbejdet.

- Allerede i år har vi udbygget børnefaglige kompetencer på de store universitetssygehuse, så de kan forberede sig på, hvordan det skal være i børnehusene, siger Karen Hækkerup med henvisning til de tre specialiserede afdelinger på Skejby Sygehus, Odense Universitetshospital og Rigshospitalet, der behandler misbrugte børn.

Satspuljepartierne er blevet enige om at gå videre med arbejdsgruppens anbefalinger, men der går lige lidt tid, før børnehusene kan slå dørene op.

- Der går nogle måneder endnu, før vi kan klippe snorene og erklære børnehuse for åbne. Men når de står klar vil det gøre en enorm forskel for de børn, der har været udsat for en grim oplevelse,

Børnehusene skal tage sig af misbrugte børn mellem nul og 17 år og bliver oprettet med inspiration fra de øvrige skandinaviske lande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.