Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringspartier vil ikke blande sig i skolelukninger

Beslutningen må ligge ude i kommunerne, der ved, om det er bedst at bevare eller sammenlægge mindre skoler, lyder det fra S og R.

ARKIVFOTO. Næsten halvdelen af kommunerne forventer at nedlægge skoler i løbet af det kommende år.
ARKIVFOTO. Næsten halvdelen af kommunerne forventer at nedlægge skoler i løbet af det kommende år.

- Der kan være gode pædagogiske grunde til at slå skoler sammen, men der kan også være grunde til at bevare små skoler.

Det siger Lotte Rod (R), børne- og undervisningsordfører for De Radikale, efter Jyllands-Posten tirsdag skriver, at næsten halvdelen af kommunerne forventer at nedlægge skoler i løbet af det kommende år.

- Det er i hvert fald helt sikkert, at det ville blive den dårligste beslutning, hvis vi skulle sidde og beslutte det inde på Christiansborg. Derfor er det så afgørende, at beslutningen ligger lokalt der, hvor man kender til skolerne, siger Lotte Rod.

Også hendes ordførerkollega hos Socialdemokraterne tror på, at de enkelte kommunalbestyrelser kan træffe de rette og nødvendige beslutninger.

- Det er jo et spørgsmål om, at man efter kommunereformen med at faldende børnetal kigger på, hvordan man kan gøre sin skolestruktur bæredygtig, eksempelvis ved at der kommer flere børn i klasserne, og det kan også give mening pædagogisk at lukke mindre skoler. I mine øjne kan en skole godt blive for lille, siger Troels Ravn (S).

Han mener ikke, at regeringens udspil til en folkeskolereform, der blandt andet lægger op til, at eleverne skal have flere undervisningstimer, konflikter med, at skolelukninger kan medføre nedbemandinger.

Lokale skoler er vigtige

- Skoleløftet lægger ikke op til, at der skal ske skolelukninger. Vi blander os ikke i, hvordan kommunerne indretter deres skolestruktur. Men hvis man i en kommune har mange små skoler, for eksempel med elevtal under 100, og man kan skabe bæredygtighed ved at lægge nogle skoler sammen, så synes jeg, at det er helt i orden, siger han.

Lotte Rod understreger dog, at det kan være vigtigt for de mindre byer at have en lokal skole.

- Det er med til at skabe liv i lokalsamfundet, og opskriften på den gode skole er jo først og fremmest, at der er lokalt engagement og at man har ejerskab til den. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at man kigger på de lokale forhold og ser, hvordan situationen er og først og fremmest har det pædagogiske projekt for øje, siger hun.

- Det er ikke størrelsen, der er den vigtigste faktor for, om det er en god eller dårlig skole, så det må aldrig være et mål i sig selv, at man bare vil have større skoler, understreger den radikale ordfører.

Hver sjette folkeskole er ifølge Jyllands-Posten blevet nedlagt eller lagt sammen med en større skole siden 2007.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.