Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringens økonomer er for optimistiske

Der er flere eksempler på, at regeringens økonomer har været for optimistiske i deres prognoser for dansk økonomi. Økonomiprofessor sammenligner deres redegørelser med bestilt politisk arbejde.

I årevis har regeringens økonomer i Finansministeriet samt Økonomi- og Indenrigsministeriet været for optimistiske i deres vurdering af dansk økonomis muligheder for at vokse under krisen.

Det viser en optælling, som Ugebrevet A4 har foretaget i august-udgaverne af Økonomisk Redegørelse.

Her fremgår det, at embedsmændene fire ud af fem gange siden 2009 har været for optimistiske i deres forudsigelser af væksten i dansk økonomi.

Ser man bort fra 2010, har økonomerne siden 2009 været nødt årligt til at nedjustere deres første vurdering af væksten i bruttonationalproduktet, BNP, og det møder kritik fra to økonomiprofessorer, da redegørelserne danner grundlag for både finanslove og de årlige forhandlinger mellem stat og kommunerne.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, sammenligner de økonomiske redegørelser med bestilt politisk arbejde.

- Redegørelserne bliver jo udarbejdet i samspil med ministeren og departementet, og der er en masse fleksibilitet i, hvor de skøn ender henne. Derfor kan man godt bede om at få lagt sine skøn i den positive ende, hvis man ønsker det. Mere fagligt redeligt er det heller ikke, end at det kan påvirkes af, hvilken vej man ønsker, tingene skal gå, siger Bo Sandemann Rasmussen til Ugebrevet A4.

Ifølge professor i økonomi ved Roskilde Universitet, Jesper Jespersen, er økonomernes model for »enøjet«.

- Embedsmændene har alle det modelmæssige grundlag, at konjunkturerne er midlertidige, og de retter sig af sig selv. Og derfor kommer opsvinget til næste år. Uden at motivforske vil jeg sige, at det er økonomernes faglige udgangspunkt, og det har nu vist sig at være af betinget kvalitet, siger Jesper Jespersen til Ugebrevet A4.

Han påpeger også, at modellerne ikke i tilstrækkelig grad opdager, at krisen får danskerne til at ændre adfærd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.