Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen vil måle driften på sygehuse og skoler

Hvilke skoler, sygehuse og plejehjem klarer sig bedst - og hvorfor? Det vil regeringen nu finde ud af.

Liberal Alliances indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl, vil inspireres til at bruge pengene i den offentlige sektor klogere. Det skal ske, Scanpix/Thomas Lekfeldt
Liberal Alliances indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl, vil inspireres til at bruge pengene i den offentlige sektor klogere. Det skal ske, Scanpix/Thomas Lekfeldt

Bedre service til borgerne for færre skattekroner.

Det er endemålet for en ny enhed, som regeringen vil nedsætte til efteråret.

Den såkaldte benchmarking-enhed skal fra 1. oktober indsamle viden om de enkelte institutioner, så man på tværs af kommunerne kan se, hvem der klarer sig godt og skidt.

»Vi vælger dybest set at nedsætte en benchmarking-enhed, så vi får viden om, hvordan vi bruger skattekronerne bedst,« siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Der foregår allerede benchmarking i mindre omfang i dag. Der har nogle kommuner og regioner eksempelvis set, at der har været forskelle i administrationsomkostningerne. Derfor har de haft fokus på det.«

»Det er det samme med den nye enhed. Man skal kunne blive inspireret til at bruge pengene klogere,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Er det en spareøvelse?

»Det er først og fremmest en øvelse, der handler om at få en bedre service.«

»Vi tror, der kommer et pres for bedre service i den offentlige sektor. Og da vi ikke kan putte flere penge i den offentlige sektor uden at tabe konkurrenceevne, så er det her en bedre måde at gøre det på.«

Innovationsminister Sophie Løhde (V) lægger vægt på, at der nu kommer »større åbenhed«. Det skal få eksemplerne på god service helt frem i lyset, siger hun.

»Benchmarking-enheden kommer til at gå grundigt til værks og vil sammenligne de enkelte offentlige institutioner, så vi får klarhed over, hvilke skoler, sygehuse og plejehjem, der gør det godt og mindre godt.«

»Det er vigtigt, at vi får overblikket helt ned på institutionsniveau, så det ikke kun bliver en overordnet sammenligning på tværs af kommuner og regioner,« siger Sophie Løhde.

Hun har hovedansvaret for regeringens såkaldte Sammenhængsreform, der skal sikre, at den offentlige sektor i endnu højere grad kommer til at fungere på borgernes præmisser.

»Det mål når vi kun, hvis vi har overblik over kvaliteten af den service, borgerne får,« siger Sophie Løhde.

Det er regeringens mål, at den nye enhed skal etableres 1. oktober 2017.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.