Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen vil genudsende transportfly til mission i Mali

I 2019 vil regeringen igen have et dansk transportfly på vingerne over det uroplagede afrikanske land.

I 2019 vil regeringen igen have et dansk transportfly på vingerne over det uroplagede afrikanske land. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)
I 2019 vil regeringen igen have et dansk transportfly på vingerne over det uroplagede afrikanske land. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

Regeringen vil genudsende transportfly til FN's fredsbevarende mission i Mali. Danmark ventes at dække perioden fra november 2019 til maj 2020, oplyser Forsvarsministeriet.

Situationen i Mali er ekstremt ustabil på grund af massiv fattigdom, ekstremister og flygtninge, betoner forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse:

»Det er et efterspurgt bidrag i FN, vi leverer. Hele Sahel-regionen er skrøbelig, og der er stor risiko for at endnu flere sætter kursen mod Europa, hvis ikke vi gør noget.«

Et af Forsvarets Hercules transportfly vendt netop i dag vendt hjem efter et halvt års udsendelse i Mali.

Det danske transportfly har leveret logistisk støtte i form af transport af passagerer og gods, evakuering af syge og sårede samt mere taktiske opgaver som billedindhentning og nedkastning af materiel.

Det danske bidrag er en del af en rotationsordning, hvor de deltagende lande på skift udsender et transportfly i cirka et halvt år.

Den nuværende ordning med Norge, Portugal, Danmark, Sverige og Belgien blev indledt på nordisk initiativ i 2016.

Sammen med Belgien, Norge og Portugal aftalte Danmark i begyndelsen af november at forlænge ordningen frem til november 2020.

»Når FN roser rotationsordningen for at være en innovativ tilgang til styrkegenerering, er det fordi FN får sikkerhed for, at den efterspurgte kapacitet er til rådighed i en længere periode.«

»Sidegevinsten er, at det gør planlægningen lettere for dansk forsvar, når der på forhånd er identificeret en afløser,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Danmark ventes - med forbehold for, at der er flertal for det i Folketinget - at dække perioden fra november 2019 til maj 2020 med et C-130J-flybidrag.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.