Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen vil fjerne »fjumreår« for de langsomme

Studerende, der ikke kommer i gang med en videregående uddannelse inden for to år, skal ifølge regeringens forslag til en SU-reform, skæres i støtten.

»Ingen af de studerende blev forsinket. Undtagen Morten, han syntes det var i orden.«

Sådan var ordlyden på en flyer, som Studenterrådet på Aarhus Universitet havde delt ud forud for et debatarrangement i Stakladen på universitetet. Her løftede ministeren noget af sløret for regeringens forslag til en SU-reform, som blandt andet skærer det sjette SU-år, det såkaldte »fjumreår«, hvis man bruger mere end to år på at vælge videregående uddannelse, når man har afsluttet sin ungdomsuddannelse.

»Vi vil ændre det sjette SU-år, men kun for dem, der bruger mere end to år i perioden mellem ungdomsuddannelse og videregående uddannelse. Det er en rimelig og afbalanceret måde at gøre det på. På den måde skærper vi kravene til at komme i gang, så vi kan spare på uddannelsesudgifterne og samtidig få de unge ud på arbejdsmarkedet hurtigere,« sagde Morten Østergaard.

Det vil ifølge regeringen ramme tre ud af ti studerende, sådan som tallene er i dag, og ministeren begrunder beskæringen med, at de to mest væsentlige årsager til, at de danske studerende bliver forsinkede, er forsinkelser på selve studiet samt den omtalte periode mellem ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.

»Og de fleste kan vel rumme at have to år til at tage højskole, dannelsesrejse eller lignende, som jeg i øvrigt er stor tilhænger af,« tilføjede Morten Østergaard onsdag aften.

Udmeldingerne blev mødt med massiv kritik fra de fremmødte studerende, der til lejligheden brugte bannere og lignende til at udtrykke deres utilfredshed med regeringens planer.

Hos Venstre glæder man sig imidlertid over regeringens »løftebrud« på SU-området.

»Vi er selvfølgelig glade for, at ministeren begår dette løftebrud og har ændret holdning. Jeg kan godt forstå, de studerende er sure. De blev lovet før valget, at der ikke blev pillet ved SUen, og det er jo så det, ministeren nu vil gøre. Når det er sagt, så er det nødvendigt, at SUen bliver reformeret, og derfor er det også nødvendigt at kigge på fjumreåret,« siger SU-ordfører Mads Rørvig (V) og tilføjer:

»Vi venter nu på regeringens endelig udspil en af dagene, og så må vi jo forhandle os frem til en løsning.«

Knap så positiv er Enhedslistens Rosa Lund (Ø), der mener, at regeringens politik vil få færre igennem uddannelser og ikke flere, som er målet.

»Jeg vil gerne slå fast, at vi i Enhedslisten jo deler regeringens ambitioner om at flere unge skal tage en videregående uddannelse. Men vi frygter, at forslaget om at fjerne det sjette SU-år vil have den modsatte effekt, fordi man straffer dem, der i forvejen har det svært i uddannelsessystemet,« siger undervisningsordfører Rosa Lund og uddyber:

»Langt de fleste unge i Danmark påbegynder allerede deres videregående uddannelse inden for to år, så man vil bare komme til at straffe dem, der i forvejen ikke ved, hvilken uddannelse de vil vælge. Dette forslag vil forringe den lige adgang til uddannelse, og Enhedslisten vil ikke være med til at lave besparelser på SUen.«

Dermed ser det ud til, at regeringen skal kigge mod de borgerlige for at få flertal for SU-reformen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.