Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen vil afskaffe matchgrupper

Det nuværende system fastholder især de svageste kontanthjælpsmodtagere i passitivitet, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

I udspillet til den kontanthjælpsreform, som regeringen snart vil præsentere, skal de såkaldte matchgrupper afskaffes. Det fortæller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Politiken onsdag.

Ifølge beskæftigelsesministeren bliver især de svageste kontanthjælpsmodtagere fastholdt i passivitet med det nuværende system, hvilket forringer deres chancer for at blive fri af ydelsen. I stedet skal alle kontanthjælpsmodtagere omfattes af en »aktiv indsats«, hvor der vil blive stillet flere krav - særligt til de allersvageste i matchgruppe 3.

»Nogle af kontanthjælpsmodtagerne kan gå i arbejde eller uddannelse, og så er der en gruppe, der har brug for yderligere hjælp, inden de når så langt. Men målet med kontanthjælpsreformen er arbejde for alle,« siger Mette Frederiksen til Politiken og fortsætter:

»I mine øjne er det her det første skridt i opgøret med en passivkultur i kontanthjælpssystemet. Vi skal ikke længere passivt betragte andre mennesker, men i stedet give dem en aktiv indsats.«

Rådet for Socialt Udsatte støtter forslaget om individuelt tilrettelagte forløb, men formand Jann Sjursen er dog bange for, at pengene ikke følger med.

»Det løser intet problem at fjerne matchgruppesystemet. Problemet er mangel på ressourcer til at have tid til den enkelte borger og tilrettelægge forløb, der kan rehabilitere de mest udsatte. Jeg frygter, at reformen bliver en spareøvelse, og at det her er en fernis, regeringen ikke har pengene til at vedligeholde,« siger han.

Ifølge arbejdsmarkedsøkonom i tænketanken Kraka Andreas Højbjerre giver det god mening at fjerne matchgrupperne, men prisen kan blive høj, advarer han.

»Der skal sættes rigtig mange penge af, hvis man vil lave en tværfaglig indsats, tilbyde psykologhjælp og andre kostbare tiltag - særlig vil en indsats for de tungeste i kontanthjælpssystemet blive dyrt,« siger han til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.