Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen venter stadig på svar fra Tyskland

Støjbergs møde med repræsentant fra den tyske regering gav hverken et ja eller nej til dansk transportøransvar.

Støjberg under onsdagens pressemøde i Bruxelles.
Støjberg under onsdagens pressemøde i Bruxelles.

Da begrebet transportøransvar første gang dukkede op i den politiske debat i december, var der næppe mange danskere, der kendte til ordet.

Men de seneste dage er det for folk, der rejser til Sverige blevet meget håndgribeligt, nemlig i form af id-kontrol af alle rejsende, der ønsker at krydse Øresund.

Og også den danske regering er klar til, om nødvendigt, at indføre transportøransvar med kort varsel, fastslog udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et møde med EU-Kommissionen, Sverige og Tyskland onsdag.

Men regeringen vil gerne have en aftale på plads med Tyskland først, forklarer Støjberg. På mødet i Bruxelles blev den danske regerings oplysninger taget »til efterretning«, siger hun.

»Jeg redegjorde for den form for grænsekontrol, vi har indført, altså med stikprøver, men sagde også, at vi kunne komme i en situation, hvor vi dels skal opskalere vores grænsekontrol og i sidste ende indføre transportøransvar. Det tog de til efterretning.«

Den danske regering skrev allerede før jul til både den tyske transportminister, Alexander Dobrindt, og til transportministeren i delstaten Slesvig-Holsten, Reinhard Meyer. Men regeringen har endnu ikke fået svar på sine henvendelser.

Støjberg vil ikke udelukke, at den danske regering kan beslutte sig for transportøransvar, selv om der ikke er faldet en aftale med tyskerne på plads.

»Hvis vi fra i dag indførte transportøransvar, så ville vi komme til at standse togdriften mellem Danmark og Tyskland. Men vi er ikke der endnu, og det er heller ikke noget, vi har diskuteret på mødet i dag,« siger Støjberg.

Danmark har valgt at samarbejde med svenskerne om deres transportøransvar. Blandt andet er der etableret en id-kontrol ved togstationen i Kastrup Lufthavn.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forklarede på et pressemøde mandag, at den beslutning er truffet af hensyn til Øresundsregionen. Den forklaring uddyber han onsdag på sin facebookprofil:

»Vi har brugt milliarder på at lave infrastruktur, der binder området sammen, og millioner på fælles markedsføring af Øresundsregionen. Det har skabt vækst og arbejdspladser på begge sider af Sundet. Det må vi ikke sætte over styr.«

»Derfor har regeringen ønsket - når nu den svenske beslutning er en realitet - at medvirke til at få den gennemført så gelinde som muligt,« skriver Løkke blandt andet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.