Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen udskyder finanslovsudspil i sidste øjeblik

Regeringen præsenterer ikke sit finanslovsudspil tirsdag, men torsdag. Det vækker undren på Christiansborg.

Christiansborg fotograferet fra Nationalbanken.
Christiansborg fotograferet fra Nationalbanken.

Mandag klokken 8 fik medlemmerne af Folketingets Finansudvalg en mail om, at de mandag klokken 20 ville få udleveret regeringens finanslovsudspil for næste år.

Det er sædvane, at Folketinget på den måde får lov til at se regeringens finanslovsudspil, dagen før det præsenteres for pressen. Det skulle ske tirsdag formiddag.

Men meget mod sædvane har regeringen sadlet om i 11. time og præsenterer først sit finanslovsforslag torsdag. Det fik Finansudvalget en mail om klokken 10.

Det virker ikke til, at regeringen går særligt meget op i det gode forhold til resten af Folketinget, lyder kritikken fra oppositionen.

»Det er noget rod. Jeg kender simpelthen ikke noget fortilfælde, hvor man i absolut sidste sekund har ændret på det planlagte,« siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

»Vi partier uden for regeringen skal forberede os og sætte os grundigt ind i forslaget og give det en ordentlig behandling. Derfor har vi sat ressourcer af til at kunne læse det igennem mandag aften.«

De Radikales skatteordfører, Andreas Steenberg, kan »godt give regeringen de to ekstra dage«, men betoner også vigtigheden af, at Folketingets partier får mulighed for at tage stilling til udspillet.

SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kalder det særdeles usædvanligt at rykke udspillet, efter at der er planlagt præsentation og udvalgsmøder.

»Det er kun regeringen, der kender grunden - om det er intern uenighed i regeringen, eller om det er fordi, de helst vil have, at der bliver talt skattelettelser i de kommende dage,« siger hun.

Nok er udskydelsen meget usædvanlig, men den giver god logik - i hvert fald for politisk kommentator Hans Engell:

»Det skal ses i lyset af sidste uges lækage, hvor en stor del af regeringens skatteudspil kunne læses i Politiken. Det er lækagen, der har tvunget regeringen til at ændre i tidsplanen.«

»Regeringen blev taget med bukserne nede,« siger Hans Engell, der betegner manøvren som »en feberredning«:

»Regeringen har brug for, at der bliver diskuteret på baggrund af hele skatteudspillet, og ikke kun den lækkede del.«

Regeringen overskrider måske de uskrevne regler, men den overholder lige akkurat Grundloven.

Grundloven slår nemlig fast, at regeringen skal fremsætte sit finanslovsforslag for Folketinget senest fire måneder før finansårets begyndelse.

Finansåret begynder 1. januar, og dermed er torsdag 31. august sidste udkald.

Finansudvalget modtager først finanslovsudspillet onsdag klokken 20. I stedet for finanslovsforslaget præsenterer regeringen tirsdag klokken 10 sit skatteudspil.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.