Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen: Uddannelse mod tvangsægteskaber

Nydanskernes holdninger til ligestilling og tvangsægteskaber skal ændres fra bunden af uddannelsessystemet, mener regeringen.

Det er ikke i orden, at unge nydanskere frygter tvangsægteskab eller ikke må have en kæreste.

Regeringen og Enhedslisten er enige om, at det er sociale initiativer og bedre uddannelse af nydanskerne, som skal bane vejen for en holdningsændring blandt nydanskerne. En ny rapport, Ung i 2011, som udkom i går, beskriver, at hver tredje dreng med indvandrerbaggrund ikke mener, at piger skal have samme frihed som drenge, og lidt over hver fjerde nydansker er »lidt« eller »meget« bange for tvangsægteskab. Det er holdninger som disse, rød bloks integrationsordførere vil uddanne væk.

- Det nytter ikke noget at komme ud med en løftet pegefinger og lovgive om disse problemstillinger. Det, der kan hjælpe, er, at man giver de nydanske unge mere viden gennem uddannelsessystemet og får dem engageret i foreningslivet, mener SFs Anne Baastrup. Hun efterspørger, at især de unge indvandrerdrenge hjælpes i folkeskolen.

Hos regeringens støtteparti er integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Enh.) enig. Værdikampene skal tages i klasselokalerne.

- Det er totalt afgørende, at lærere er uddannede til at håndtere konflikter som disse og samtidig sørge for, at ligestilling bliver diskuteret i folkeskolen. Desuden er det også lettere for de unge at sige fra, hvis de er veluddannede, siger hun.

Man må også se på problemstillingerne i forhold til dialogkorps og rollemodeller, som kan påvirke de unges fritidsliv, mener hun.

Behov for rollemodeller

Det er måske også et sted at møde de unge. Af rapporten fremgår det, at den sociale kontrol ikke er lige så udbredt i de unges uddannelses- og fritidsliv. Her svarer cirka 88 procent af nydanskerne, at de enten »helt selv bestemmer«, eller at »deres egne ønsker betyder mest« i forhold til uddannelse. Langt størstedelen af nydanskerne mener, at de selv bestemmer over deres fritid.

Integrationsordfører Inger Støjberg (V) imødekommer regeringen, men undrer sig over, at regeringen vil fjerne 225-timersregelen, som betyder, at et raskt par på kontanthjælp hver skal præstere 225 timers arbejde på et år for at få ydelsen.

- Vi vil bakke helt op om regeringens ønsker på disse punkter, fordi vi tydeligvis endnu ikke er i mål med integrationen. Men det kan undre mig meget, at regeringen ophæver 225-timersreglen, fordi den har haft en positiv indvirkning på især indvandrerkvindernes integration, siger hun.

Det var i går ikke muligt at få en uddybende kommentar fra social- og beskæftigelsesminister Karen Hækkerup (S).

Ayan Mouhoumed er 29 år, studerende og chefredaktør på tidsskriftet Ethniqa Magazine. Hun forstår godt, hvis mange forældre forsøger at kontrollere deres børn:

- Det danske samfund kan måske virke lidt skræmmende, når det kommer til ens unger. Derfor kan jeg godt forstå, at der er en social kontrol, hvor forældre forsøger at guide deres børn, men på den anden side kan det være med til at hæmme de unges engagement i samfundet, siger hun.

Hun peger også på, at den sociale kontrol udspringer af et æresbegreb:

- »Pigerne er familiens straffeattest, og den straffeattest skal være ren, fordi den er familiens ansigt udadtil. Så den sociale kontrol er også en måde at sikre, at straffeattesten er ren og på en måde også at guide ens datter ud i samfundet.

INFOshop: Hvad mener danskerne om Kongehuset

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks