Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen tager Palæstina-beslutning i sidste time

Først i timerne op til selve afstemningen om Palæstinas FN-status på torsdag ventes regeringen at lægge sig fast på et ja, et nej eller en blank stemme.

Mahmoud Abbas vil forventeligt bede FNs generalforsamling om at stemme for en opgradering af Palæstinas status på torsdag.
Mahmoud Abbas vil forventeligt bede FNs generalforsamling om at stemme for en opgradering af Palæstinas status på torsdag.

Det bliver så tæt på selve afstemningen i FNs Generalforsamling som muligt, at Danmark beslutter sig for, om man stemmer ja til en opgradering af Palæstinas status i FN-regi til en observatørstat.

Berlingske Nyhedsbureau erfarer, at regeringen først torsdag, kort før afstemningen finder sted i New York, tager en endelig beslutning.

Det skyldes blandt andet, at regeringen ved statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil afvente andre EU-landes beslutninger. I EU er landene splittet, da Tyskland ventes at stemme nej, Frankrig ja, mens Storbritannien sandsynligvis stemmer blankt.

Israels vigtigste allierede, USA, har også kastet sig ind i Palæstina-spørgsmålet i FN, og der spekuleres i, at amerikanerne ganske kort før torsdagens afstemning vil give Det Palæstinensiske Selvstyre et konkret tilbud, der måske kan få dem til at sætte afstemningen på hold.

USA har desuden i en fortroligstemplet henvendelse til Danmark advaret mod at stemme for en opgradering af palæstinensernes status i FN, skriver Berlingske. Opgraderingen vil betyde, at palæstinenserne kan indbringe Israel for Den Internationale Straffedomstol i Haag, ligesom palæstinenserne vil få taleret i FNs Generalforsamling. Israel har fordømt afstemningen og siger, at et ja vil få store og negative konsekvenserne for fredsprocessen i Mellemøsten.

Selve afstemningen ventes dog at blive et massivt ja til opgraderingen af Palæstinas FN-status, og Danmarks stemme bliver derfor mest af symbolsk karakter. Et symbolsk EU-ja vil dog være en vigtig gestus for palæstinenserne.

Regeringens tøven i spørgsmålet har givet anledning til et mindre oprør i udenrigsminister Villy Søvndals SF-bagland, hvor blandt andre europaparlamentariker Margrethe Auken og EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen i Politiken mener, at Danmark skal stemme ja. En blank dansk stemme vil være et »svigt«, siger Margrethe Auken.

Nuværende SF-formand, Annette Vilhelmsen, erklærede under efterårets formandsvalgkamp, at Danmark skal spille en aktiv rolle i forhold til at få anerkendt Palæstina som selvstændig stat. Vilhelmsen kritiserede også Søvndal for at stemme blankt til palæstinensernes optagelse i FNs organisation for kultur og undervisning, UNESCO.

- Danmark kunne ganske symbolsk have stemt for – ligesom for eksempel Norge – i stedet for at undlade at stemme, sagde Annette Vilhelmsen dengang til Berlingske.

De tre regeringspartier går da også alle ind for en opgradering af palæstinensernes status, men så længe EU ikke er nået til enighed, er Danmark fortsat forsigtig med at melde noget konkret ud.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt siger til Politiken, at regeringen »arbejder for et ja, men vi ønsker ikke at gå enegang«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.