Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen tæt på velfærdsmål

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at regeringen allerede nu har skabt råderum til en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,7 pct. frem mod 2020.

Trods et kaotisk reformår med sammenbrud i forhandlingerne om trepartsaftalen og en skattereform samt reformer af førtidspension og fleksjob, som skabte mindre råderum end forventet, kan regeringen fortsat gennemføre målet om en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 pct.

Fagbevægelsens tænketank, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), gør i en ny analyse status på regeringens 2020-plan. Konklusionen er, at regeringen med bidragene fra skattereformen og reformen af førtidspension og fleksjob allerede nu har sikret en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,7 pct. frem mod 2020.

Chefanalytiker i AE-Rådet Martin Madsen vurderer, at målet om 0,8 pct. er inden for rækkevidde.

»Selv hvis regeringen sætter sig på hænderne fra nu af, vil der ifølge Finansministeriets tal være råd til, at de offentlige udgifter til undervisning, sundhedsvæsen, børnepasning og ældrepleje kan vokse med 0,7 pct. om året fra 2014 til 2020,« siger Martin Madsen.

Hvis regeringen skal nå helt i mål med en ÅRLIG vækst i velfærden på 0,8 pct., kræver det i følge AE-Rådets analyse, at regeringen prioriterer yderligere 4,1 mia. kr. til formålet.

Se grafikken: Hullet i 2020-planen

En ikke umulig opgave, vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet. Regeringen mangler bl.a. at gennemføre to større reformer af uddannelse og kontanthjælp m.v. De forventes at bidrage med fem mia. kr. Men med blot fem mia. kr. tilbage i reformbidrag er regeringen tvunget til enten at justere ambitionerne for den offentlige service eller neddrosle de andre mål i 2020-planen, f.eks. målet om »vækst og beskæftigelse«. ---- »Hvis regeringen vil nå i mål med de 0,8 pct., er den tvunget til at give køb på de andre mål i 2020-planen. Der er ikke råd til det hele,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

Vækst eller offentlig forbrugsvækst?

Dermed er regeringen tvunget til at prioritere. SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, noterer sig de 0,7 pct., men understreger, at det fortsat er regeringens mål at nå op på 0,8 pct.

»Mange undrer sig vel over, hvorfor det er så vigtigt at nå de der 0,8 pct. Det er jo ikke et specielt smukt ciffer. Det er for at sikre, at der også i 2020 er råd til at sikre bedre kvalitet af vores sundhed, så der er råd til de nye behandlingsformer. Det er nødvendigt for at sikre, at ældre fortsat kan have deres egen lejlighed på plejehjemmet og ikke behøver at bo på dobbeltstue,« siger Jesper Petersen.

Da 2020-planen blev præsenteret i maj, var det afgørende for den daværende SF-formand Villy Søvndal, at der »mindst« blev råd til en vækst i velfærden på 0,8 pct. Men Jesper Petersen vil ikke garantere, at råderummet fra f.eks. en reform af kontanthjælp skal gå direkte til den offentlige forbrugsvækst.

»Det er hypotetisk. Det er fortsat vores mål at nå de 0,8 pct., og det her tyder jo på, at det godt kan lade sig gøre,« siger han.

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, er tilfreds med, at »der med de 0,7 pct. bliver sat perspektiv på debatten om væksten i det offentlige forbrug«. Men hun vil langtfra garantere, at det kommende råderum skal bruges på at hæve den offentlige forbrugsvækst fra 0,7 til 0,8 pct. om året. ---- »Råderummet skal bruges til de mål, vi har. Investering i uddannelse og forskning og innovation, grøn omstilling og jobskabelse. Der er ikke en hellig fordeling af det,« siger hun.

»Og jeg vil godt understrege, at 0,8 eller 0,5 eller 0,0 heller ikke er noget helligt tal for mig eller for regeringen,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Hul på 8,4 mia. kr. i 2020-planen

AE-Rådets status på regeringens 2020-plan viser, at regeringen har fået 3,4 mia, kr. mindre end ventet fra reformerne i 2012. Samlet set mangler regeringen 8,4 mia. kr. for at kunne indfri alle sine mål i 2020-planen.

Både Jesper Petersen og Sofie Carsten Nielsen vil vente med at gøre status på 2020-planen, til de sidste reformer er på plads.

Se grafikken: Hullet i 2020-planen

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.