Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen smider Skat ud af folks haver

Med et nyt lovforslag lægger regeringen op til at afskaffe Skats omstridte mulighed for uden dommerkendelse at gå ind på privat grund. Mens skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at han begraver en »åbenlys uretfærdighed«, får han hård kritik fra opposition og fagbevægelse.

»Jeg ønsker at genskabe tilliden til Skat og Skats medarbejdere, for de løfter en meget vigtig opgave med at samle penge ind til vores velfærdssamfund,« siger Karsten Lauritzen skatteminister (V). Foto: Søren Bidstrup
»Jeg ønsker at genskabe tilliden til Skat og Skats medarbejdere, for de løfter en meget vigtig opgave med at samle penge ind til vores velfærdssamfund,« siger Karsten Lauritzen skatteminister (V). Foto: Søren Bidstrup

Skat skal have mulighed for at bekæmpe sort arbejde, men det hensyn må aldrig veje tungere end hensynet til borgernes retssikkerhed.

Det er med den salut, at landets nye skatteminister, Karsten Lauritzen (V), nu skærer igennem en mere end tre år lang debat om en af Skats mest omstridte beføjelser, nemlig den der giver myndigheden adgang til private haver uden dommerkendelse for at undersøge, om der foretages sort arbejde på igangværende byggerier.

Med et lovforslag, som regeringen i dag sender i høring, vil regeringen totalt afskaffe muligheden, som blev indført under heftigt debat af SRSF-regeringen i 2012.

Dermed skal Skat frem over have en dommerkendelse, førend det er muligt at gå ind på privat grund.

»Det her er en meget principiel sag og et kedeligt billede på, hvordan beføjelserne til Skat har udviklet sig i en forkert retning. Tingene er simpelthen skredet, og jeg ville som borger finde det dybt, dybt krænkende, hvis Skat gik ind i min have uden at have en dommerkendelse med sig,« siger skatteministeren i et interview med Berlingske.

»Som skatteminister kan jeg bare ikke stå på mål for, at man har et system, hvor politiet skal have en dommerkendelse, hvis de skal ind og undersøge folks ejendom, men hvor Skat bare kan få adgang. Det er en åbenlys uretfærdighed, og derfor lægger jeg op til at afskaffe den,« fortsætter Karsten Lauritzen.

Tilliden til Skat skal genskabes

I løbet af det første år efter at Skat fik beføjelsen den 1. juli 2012, gennemførte myndigheden i alt 247 kontrolbesøg på privat grund, hvilket bl.a. resulterede i 30 sager om socialt bedrageri og 25 sager om sort arbejde.

Frem til 31. december 2014 blev beføjelsen i alt brugt 747 gange, mens Skat i første halvår af 2015 i alt har kontrolleret 103 virksomheder gennem 73 kontrolbesøg på privat grund uden dommerkendelse.

 

Ingen af sagerne har dog endnu ført til hverken skattesmæk eller løftede pegefingre, og selvom Skat forventer, at der blandt de sidste 21 sager, som mangler at blive behandlet, vil være noget at komme efter, mener Karsten Lauritzen slet ikke, at udbyttet står mål med midlet.

»Jeg ønsker at genskabe tilliden til Skat og Skats medarbejdere, for de løfter en meget vigtig opgave med at samle penge ind til vores velfærdssamfund. Men hvis borgerne fortsat skal acceptere et højt skattetryk og have tillid til Skats indkrævningsopgave, kræver det, at ingen borgere ser Skat som Kongens skatteindkrævere i middelalderen. Derfor skal vi styrke retssikkerheden og borgernes rettigheder og begrænse Skats kontrolmuligheder,« siger skatteministeren.

Ud over at afskaffe Skats adgang til privat grund uden dommerkendelse lægger skatteministeren med sit lovforslag også op til at afskaffe to andre kontrolbeføjelser for skattevæsenet.

For det første vil regeringen afskaffe Skats ret til at kræve det fulde CPR-nummer og forevisning af gyldig legitimation af arbejdende personer, som er omfattet en kontrol.

For det andet lægger regeringen i lovforslaget op til at afskaffe kravet om, at virksomheder skal skilte med navn, adresse og CVR-nummer på en byggeplads, hvor der udføres arbejde.

Den ukrænkelige bolig

Ifølge grundlovens § 72 er boligen »ukrænkelig«, og kun i »særegne« tilfælde kan et flertal i Folketinget vedtage love, der giver offentlige myndigheder adgang til boligen uden dommerkendelse.

Gennem de seneste årtier har skiftende regeringer og politiske flertal dog anlagt en meget bred fortolkning af udtrykket »særegne undtagelser«, og det betyder, at der i dag ifølge den juridiske tænketank Justitia er hele 268 love, som giver staten adgang til privat grund uden dommerkendelse.

 

Og selv om man kan have lange, juridiske diskussioner om, hvorvidt folks haver også hører under »boligen«, som omtales i Grundloven, så er Skats omstridte beføjelse under alle omstændigheder i strid med ånden i grundlovens § 72, mener Karsten Lauritzen.

Det samme gør de tre øvrige borgerlige partier, som bakker op om regeringens afskaffelse af Skats beføjelse.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, kalder Skats besøg på privat grund for et »stort indgreb« og mener, det er at gå »for vidt« i kampen mod sort arbejde og social dumping.

I Liberal Alliance og hos de Konservative bifalder man Karsten Lauritzens tiltag. Både Liberal Alliances gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll, og den konservative finansordfører, Brian Mikkelsen, opfordrer regeringen til hurtigst muligt at sætte gang i et arbejde, der skal gennemgå samtlige 268 undtagelser fra grundloven for at se, hvor mange der kan undværes.

Brian Mikkelsen mener sågar, at det er den »vigtigste dagsorden overhovedet for det nye, borgerlige flertal«.

»Vi kan være uenige om nogle økonomiske ting, men det allervigtigste er at sætte grænser for, hvad statsmagten kan tillade sig at gøre over for borgerne. Derfor bør der komme en sand haglbyge af denne slags initiativer, som alle skal have til formål at sikre retssikkerhed og respekt for individet,« siger han.

3F: Skatteyderne bliver snydt

I oppositionen og fagbevægelsen mødes det dog med ganske hård kritik, at skatteministeren vil afskaffe Skats adgang til at kontrollere for sort arbejde uden dommerkendelse.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, påpeger, at der foreløbig kun har været én klage over Skats mange kontroller. Med andre ord har myndigheden vist, at den håndterer beføjelsen professionelt og respektfuldt.

Det er derfor udtryk for rendyrket »ideologisk forstokkethed«, at Karsten Lauritzen alligevel griber ind og afskaffer loven.

»Det her er et klart tilbageskridt i indsatsen mod social dumping og sort arbejde. De eneste, det her gavner, er de virksomheder, som ikke spiller efter reglerne, og folk, som gerne vil snyde eller lave sort arbejde. Jeg synes virkelig, det er en ærgerlig måde, skatteministeren begynder på,« siger Jesper Petersen.

Også Per Christensen, der er formand for Danmarks største fagforening, 3F, er skuffet over regeringen. Også han hæfter sig det lave antal af klager som et bevis på, at Skat kun går ind, når der er en god grund til det.

»Jeg forstår ikke, hvorfor en liberal skatteminister vil holde hånden over folk, der ikke overholder reglerne. Argumentet om den private ejendomsret er reelt og sobert, men jeg vil ikke acceptere, at de danske skatteydere skal snydes i unfair konkurrence, fordi Karsten Lauritzen har en principiel betragtning. Og vi bliver alle sammen snydt, hvis han afskaffer den her regel,« siger 3Fs formand.

Det er dog ikke kun i fagbevægelsen, regeringens nye lovforslag møder hovedrysten. Også arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri kritiserer beslutningen.

»Vi mener, det har haft en gavnlig effekt, at alle har vidst, at myndighederne har haft den her mulighed for at gå ind på privat grund. Det er en væsentlig del af bekæmpelsen af sort arbejde,« siger adm. direktør, Lars Storr-Hansen, og fortsætter:

»Det kan godt være, at skatteministeren snakker om retssikkerhed, men han må også tænke på retsfølelsen for de rigtig mange danskere borgere og virksomheder, som heldigvis betaler deres skat efter reglerne. Det er dybt bekymrende, at han holder den ideologiske fane så højt, at han lader de praktiske hensyn vige.«

Tilbage i regeringen afviser Karsten Lauritzen dog kritikken. Han påpeger, at der ikke i hans øjne er en modsætning mellem bekæmpelsen af sort arbejde og social dumping og så retssikkerhed. Kontrollerne vil stadig kunne udføres – bare på en ny måde, lyder hans argument.

»Man skal tænke på, at når man afskaffer en kontrolbeføjelse for en myndighed, udelukker man ikke myndighedens mulighed for at føre kontrol. Man siger bare, at den må gå nogle andre veje,« siger Lauritzen og fortsætter:

»De mennesker, som har fået besøg af Skat, får stadig kontrolleret deres selvangivelser. De håndværkere, som har været i haven, får stadig kontrolleret deres regnskaber. Sådan skal det stadig være. Men Skat må gå forbi en dommer først, så vi sikrer retssikkerheden«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.