Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen mørkelægger oplysninger om masseaflytning

De danske myndigheder nægter at svare på, om politiet og PET benytter falske mobilmaster i overvågningen af kriminelle. IT-ekspert kalder det »problematisk«.

Falske mobilmaster kan anvendes til at spore og aflytte kriminelle, og overvågningsværktøjet kan ifølge eksperter også bruges til at registrere uskyldige personer. Men de danske myndigheder vil hverken be- eller afkræfte, at overvågningsmetoden benyttes i Danmark.

Det fremgår af en afgørelse, hvor Folketingets Ombudsmand blåstempler mørkelægningen af programmet, hvor man anvender såkaldte IMSI-catchere til at masseaflytte og registrere mobiltelefoner over større områder, skriver Jyllands-Posten.

IT-ekspert og direktør hos IT-sikkerhedsfirmaet Solido Henrik Kramshøj kalder afgørelsen »problematisk«.

»Dette er et af de kraftigste overvågningsværktøjer, som myndighederne kan anvende, og derfor er det bekymrende, at myndighederne har mørkelagt alt om, hvordan det bruges,« siger han til Jyllands-Posten.

Blandt andet lande som Tyskland, Norge og USA har erkendt, at de anvender det kontroversielle overvågningsprogram.

Justitsministeriet skriver i en mail til Jyllands-Posten, at PET og politiet ikke må anvende systemet, men vil ikke svare på, om systemet findes og har været i brug.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) skriver desuden, at uanset hvilke efterforskningsredskaber myndighederne gør brug af, skal de overholde landets love og regler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.