Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen kritiseres for nøl med krigszone-forbud

Danskere kan ikke straffes for at rejse til konfliktområder i Syrien, selv om en ny lov er trådt i kraft.

København. En ny lov skal forhindre eksempelvis unge danskere i at tage til Syrien og slutte sit til Islamisk Stats kalifat. Men redskabet er endnu ikke taget i brug.

Det skriver Jyllands-Posten.

2. juni vedtog et bredt flertal i Folketinget en lov, der bemyndiger justitsministeren til at gøre det strafbart at rejse ind i og opholde sig i konfliktzoner som Syrien. Loven trådte i kraft 1. juli, men et indrejseforbud vil først blive indført til september.

Det oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

De partier, der var med til at stemme regeringens lovforslag igennem, undrer sig og kritiserer, at forbuddet ikke gælder endnu.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, fremhæver, at Straffelovrådet så tidligt som i februar gav grønt lys for et forbud, der skal gøre det lettere at retsforfølge danskere, der er vendt hjem fra Syrien.

Justitsminister Søren Pind (V) har derfor haft tid nok til at få styr på detaljerne, så forbuddet blev en realitet, når loven trådte i kraft.

- Alt det juridiske er gennemtygget af Straffelovrådet, og derfor kan jeg ikke se, hvorfor der skal gå så lang tid. Det er meget svært at argumentere med andet end rent nøl og sløseri fra justitsministerens side, siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

En lignende reaktion kommer fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Regeringen har sovet i timen. Nu må den se at få udmøntet det og lukket det hul, der er, hvor folk jo har været terrorturister og bare er vendt hjem igen uden nogen konsekvenser, siger han til Jyllands-Posten.

Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind. Men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil drøfte med ministeren, om det er muligt at fremrykke indrejseforbuddet.

Der har dog ikke været tale om nøl, fastslår Preben Bang Henriksen.

- Vi skal da have implementeret lovgivningen så hurtigt som overhovedet muligt, men vi er oppe i den grove ende af straffeloven med op til seks års fængsel, og derfor kan vi altså ikke lave det som venstrehåndsarbejde, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.