Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen klar med kontanthjælpsloft

Med nyt udspil vil regeringen lægge loft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan modtage i offentlige ydelser. Udspillet rammer særligt kontanthjælpsægtepar. LA: Uambitiøst.

Med det nye kontanthjælpsloft, som regeringen præsenterer fredag, vil det bedre kunne betale sig at tage et lavtlønsjob for mennesker, der i dag står uden for arbejdsmarkedet.
Med det nye kontanthjælpsloft, som regeringen præsenterer fredag, vil det bedre kunne betale sig at tage et lavtlønsjob for mennesker, der i dag står uden for arbejdsmarkedet.

Er både du og din ægtefælle på kontanthjælp, og har I sammen tre børn?

Så må I fremover indstille jer på, at der hver måned kommer færre penge ind på kontoen fra det offentlige. Til gengæld vil I få en langt større økonomisk gevinst, hvis en af jer tager et arbejde til mindsteløn. Og det er godt for både jer selv og for det danske samfund.

Det er med det budskab, regeringen nu er klar til at præsentere sit længeventede kontanthjælpsloft, der skal sætte en grænse for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere samlet set kan få i offentlige ydelser.

Ifølge de endelige regeringsdokumenter, som Berlingske er i besiddelse af, lægger regeringen op til en model, der særligt får betydning for landets 7.000 såkaldte kontanthjælpsægtepar, hvor begge er på kontanthjælp.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Konkret må disse ægtepar – uanset hvor mange børn de har – vinke farvel til den månedlige boligstøtte og den såkaldt særlige støtte, som eksempelvis gives til kontanthjælpsmodtagere med høje boligudgifter.

Til gengæld rører regeringen ikke ved selve kontanthjælpssatserne, børnepengene eller retten til at få tilskud til daginstitutioner.

For et kontanthjælpsægtepar med tre børn på fem, ti og 15 år vil det eksempelvis betyde, at man går fra at modtage offentlige ydelser for omtrent 434.000 kroner om året før skat til at modtage 406.000 kroner.

Til gengæld vil alle kontanthjælpsægtepar få en større økonomisk tilskyndelse til at påtage sig et lavtlønsjob til 18.500 kroner om måneden, end de har i dag.

For kontanthjælpsægtepar med tre børn vil gevinsten ved at tage et sådant parbejde eksempelvis stige til 3.700 kroner om måneden efter skat sammenlignet med i dag, hvor gevinsten blot er 1.400 kroner. For et ægtepar uden børn bliver gevinsten 3.600 kroner efter skat, hvor den i dag er 2.100 kroner.

Besparelser går til skattelettelser

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er tilfreds med initiativet.

Han hæfter sig ved, at antallet af ægtepar på kontanthjælp er steget med mere end 50 pct. siden 2011, hvor Thorning-regeringen afskaffede det gamle kontanthjælpsloft.

»Og det går simpelthen ikke i en tid, hvor der faktisk har været vækst i det danske samfund. Derfor er vi nødt til at sikre, at der for alle er et klart incitament til at arbejde,« siger han.

Ifølge beskæftigelsesministeren vil reformen spare staten for omkring 350 millioner kroner. Pengene går ind i en pulje til målrettede skattelettelser i bunden, som regeringen vil gennemføre i foråret.

Det nye kontanthjælpsloft vil dog ifølge Jørn Neergaard isoleret set kun få nogle »få hundrede« i job.

Adspurgt, om regeringen med så lav en jobeffekt ikke tager et meget lille skridt, svarer ministeren:

»Det synes jeg på ingen måder. Man skal se det her i sammenhæng med en række andre initiativer fra regeringen, som samlet set vil få i titusindvis af mennesker flyttet fra passiv forsørgelse og ind i det arbejdende fælleskab«.

Jørn Neergaard mener også, at kontanthjælpsloftet skal ses som et udtryk for, at man vil sikre en større grad af rimelighed for folk, der allerede i dag arbejder i lavtlønsjob.

»De mennesker, der bærer Danmark, er dem, som går på arbejde dag og nat og betaler skat for at finansiere vores kernevelfærd. Man kan ikke byde dem, at den laveste forsørgelsesgrad i Danmark, nemlig kontanthjælp, giver mulighed for at få nogenlunde det samme, selv om man ikke arbejder. Det kan vi simpelthen ikke forsvare,« siger han.

Flere forskellige lofter

Rent teknisk er regeringens nye kontanthjælpsloft indrettet sådan, at man laver en række forskellige lofter over, hvor meget personer samlet kan få i ydelse.

Loftet afhænger af flere ting, eksempelvis om man er enlig eller kontanthjælpsægtepar samt hvor mange børn, man har.

For kontanthjælpsægtepar med børn bliver loftet f.eks. sat til 14.416 kroner pr. person om måneden før skat, hvilket præcis svarer til selve kontanthjælpen.

Med andre ord rammer disse par alene med deres kontanthjælp loftet, og det er derfor, at de ikke længere kan få boligstøtte og den særlige støtte.

På trods af, at de rammer loftet, kan de dog fortsat få alle børnerelaterede ydelser oven i kontanthjælpen, herunder børnepenge og tilskud til daginstitutioner, fordi regeringen med udspillet undtager disse fra det nye loft.

Regeringen lægger også op til at lave et kontanthjælpsloft for enlige, men her vil effekten være noget mindre, fordi loftet vil være højere end kontanthjælpen. De vil med andre ord stadig i en vis udstrækning kunne få boligstøtte.

For enlige uden børn er forskellen mellem kontanthjælpen og det nye loft så stor, at de i praksis ikke rammes af regeringens forslag.

Blandet modtagelse

Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, kalder det »skuffende«, at regeringen hverken vil røre ved kontanthjælpssatsen eller børnepengene.

»For så ender man med, at det kun bliver et meget lille skridt,« siger han.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, er dog i udgangspunktet positivt stemt.

»For jeg har jo hele tiden sagt, at man ikke skal få mere ud af at være på kontanthjælpen, end hvis man tager et job til mindsteløn, men at der ikke skal skæres i kontanthjælpen,« siger han.

I Enhedslisten kalder socialordfører Finn Sørensen udspillet for et groft indgreb. Også den radikale formand, Morten Østergaard, opfordrer regeringen til at »droppe klapjagten på de fattigste familier«.
»Dem, der bliver berørt, vil måske vil skulle finde sig et nyt sted at bo. Det står i skærende kontrast til, at det ikke bidrager med noget væsentligt til dansk økonomi,« siger han.

Ifølge et notat fra Beskæftigelsesministeriet er der 100.000 kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Det er knap 25.000 flere end i 2010.

Regeringen fremlægger sit udspil til et nyt kontanthjælpsloft på et pressemøde fredag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.