Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen klar med hjælp til de unge

Thorning vil styrke jobrotation og praktik. EL kræver mere til dem, der mister dagpenge.

Margrethe Vestager og Helle Thorning-Schmidt. Arkivfoto.
Margrethe Vestager og Helle Thorning-Schmidt. Arkivfoto.

Regeringen er klar med en ungepakke til 635 mio. kr., som skal hjælpe de unge med at sparke døren ind til arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Regeringen forventer, at mellem 6.000 og 7.000 unge vil få gavn af det, som statsministeren betegner som en »målrettet satsning« på blandt andet flere voksenlærlingepladser og øget jobrotation i de private virksomheder.

»Ungepakken bygger oven på rækken af initiativer, vi har taget for at skabe nye job. Vi vil have de unge i gang hurtigst muligt, for det er en meget sårbar gruppe. Starter de på forsørgelse, kan det komme til at præge dem resten af deres arbejdsliv,« siger Helle Thorning-Schmidt (S).

De 25- til 29-årige er ramt hårdest af krisen med en ledighed på 10,1 procent. Det kræver et særligt fokus på dem i finansloven, som præsenteres mandag, mener statsministeren.

Professor i statskundskab Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet roser de konkrete tiltag, men er ikke imponeret over omfanget af indsatsen, der strækker sig frem til 2016:

»Det er ikke nok til at få bugt med ungdomsarbejdsløsheden, men instrumenterne er gode. Jobrotation opkvalificerer folk i arbejde, samtidig med at nogen flyttes ind på virksomhederne fra de arbejdsløses rækker. Videnpilotordningen er vigtig, for ledigheden blandt de nyuddannede er eksploderet de seneste år.«

Videnpilotordningen giver folk med kandidateksamen mulighed for projektansættelser med løntilskud fra det offentlige.

Henning Jørgensen understreger ligesom økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet, at det vil gavne også de unge mest, hvis der kommer gang i væksten.

Enhedslisten er tilfreds med ungepakken, men politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen fastholder, at der også skal findes penge til at hjælpe ledige, der ryger ud af dagpengesystemet til nytår:

»Det er ikke kun unge, der er ramt af ledighed. Der er desværre arbejdsløse i alle aldre, og tusindvis står til at falde ud af dagpengesystemet. Det problem skal løses, og en ungepakke er desværre ikke nok,« siger hun.

Statsministeren slog forleden fast, at der ikke er råd til begge dele. I går ønskede hun ikke at forholde sig til støttepartiets krav.

»Det må vi snakke med Enhedslisten om,« siger Thorning-Schmidt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.