Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen: Grønlandsk minelov overholder FN-konventioner

Storskalaloven er i overensstemmelse med alle konventionerne i FNs Arbejdsorganisation, fastslår Beskæftigelsesministeriet.

Beskæftigelsesministeriet slår nu fast i et notat, at den såkaldte storskalalov, der tillader billig, udenlandsk arbejdskraft at komme til Grønland og anlægge miner, overholder samtlige konventioner i FNs Arbejdsorganisation (ILO). Det skriver Politiken.

- Såvel den danske som den grønlandske regering er af den opfattelse, at storskalaloven er i overensstemmelse med rigets internationale forpligtelser over for ILO, herunder kernekonventionerne om foreningsfrihed og retten til at føre kollektive forhandlinger, fremgår det af notatet ifølge avisen.

Til Politiken siger advokat i arbejdsret med speciale i Grønland Henrik Karl Nielsen dog, at notatet og regeringens konklusioner er »letkøbt« og »postulerende«.

- Argumentationen er til dumpekarakter. Storskalaloven freder en udenlandsk overenskomst mod at blive angrebet af den danske og den grønlandske model. Og det strider mod konventionerne. Når du sætter for eksempel strejkeretten ud af kraft, betragter ILO det som et alvorligt anslag mod organisationsfriheden, siger han.

Omvendt betragter selvstyreformand Kuupik Kleist (IA) notatet som en blåstempling fra regeringen.

- Nu har vi endnu en gang fået bekræftet, at storskalaloven er medholdig i forhold til alle konventioner, siger Kuupik Kleist til Politiken.

Fra Enhedslistens grønlandsordfører Finn Sørensen (EL) er kritikken dog skarp. Han mener, at regeringen uberettiget »frikender sig selv«.

- Så let slipper de ikke. Og det tror jeg godt, de selv ved, siger Finn Sørensen til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.