Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen: Grønland skal have sit eget hjemmeværn

Nyt grønlandsk hjemmeværn, investeringer i satellitter og et styrket søværn er punkter i Arktis-analyse.

Regeringen lægger op til at indføre nyt grønlandsk hjemmeværn, investeringer i satellitter og et styrket søværn i Arktis. Arkivfoto.
Regeringen lægger op til at indføre nyt grønlandsk hjemmeværn, investeringer i satellitter og et styrket søværn i Arktis. Arkivfoto.

Et trecifret millionbeløb skal bruges på militær oprustning i Arktis for at tackle de voksende udfordringer i området.

Det mener regeringen, der er klar til massive investeringer, skriver Jyllands-Posten.

Pengene skal blandt andet gå til satellitovervågning, bedre kommunikation, et øget skibsbidrag fra søværnet, og så skal Grønland for første gang have sit eget hjemmeværn inspireret af et canadisk "rangerkorps", der underlægges Arktisk Kommando i Nuuk.

Forslagene er blandt hovedpunkterne i en ny Arktis-analyse, som forsvarsminister Peter Christensen (V) fremlægger mandag.

Ifølge centrale kilder lægger den forsinkede analyse om Forsvarets fremtidige opgaver og overvågning i Arktis op til, at et opsparet beløb på 360 millioner kroner bruges til at finansiere de første skridt.

Herefter bør der årligt afsættes mindst 120 millioner kroner til indsatsen.

Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokraterne giver fuld opbakning til hovedanbefalingerne i rapporten.

Partierne siger samstemmende, at det er vigtigt, at Danmark kan håndhæve suveræniteten over det arktiske område og sikre overvågning og beredskab i takt med en stigende trafik på havene.

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) kalder det afgørende, at den øgede militære tilstedeværelse ikke må opfattes som oprustning.

Men sådan kan det blive opfattet i Moskva, fordi det arktiske område er strategisk vigtig for Rusland, vurderer Andrej Kortunov, direktør i den Moskva-baserede tænketank Riac.

- Planerne vil helt sikkert ikke blive hilst velkommen af russiske ledere, siger han til Jyllands-Posten med henvisning til den spændte situation mellem Nato og Rusland.

/ritzau/


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.