Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen glæder sig over flere familiesammenføringer

En stigning på 50 procent i antallet af familiesammenføringer viser, at det fra start har været en fejl at sætte point på kærlighed, mener de Radikale, der er tilfreds med udviklingen.

ARKIVFOTO. Benny Andersen og mormor Birgitte tager afsked med Bennys 1-årige datter Emma i Københavns Lufthavn, efter konen og datteren er blevet udvist af Danmark. Flere familier er blevet familiesammenført under SRSF, og det glæder regeringen.
ARKIVFOTO. Benny Andersen og mormor Birgitte tager afsked med Bennys 1-årige datter Emma i Københavns Lufthavn, efter konen og datteren er blevet udvist af Danmark. Flere familier er blevet familiesammenført under SRSF, og det glæder regeringen.

Regeringens udlændingepolitik er slap og mangler krav, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti, efter nye tal har vist, at antallet af familiesammenføringer er steget med 50 procent i løbet af det seneste år.

Men hos de Radikale ser man udviklingen som en forventet konsekvens af, at man ved regeringsskiftet i 2011 valgte at gøre op med VK-regeringens pointsystem.

»Vi skelner ikke mellem, hvilke sprog, hvilken baggrund eller hvilke uddannelser man har. Så længe man kan klare sig selv og bidrager til det danske samfund, så skelner vi ikke mellem hvem, der er fine nok til at være kærester med danskerne,« siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»Lige nu er der selvfølgelig et større antal familiesammenføringer, fordi mange par simpelthen har ventet på, at reglerne blev lavet om,« siger hun.

Ifølge Jyllands-Posten blev der sammenført 4.748 personer i 2013 mod blot 2.900 personer i 2011, hvor regeringen skiftede farve. Det er en glædelig udvikling, understreger Sofie Carsten Nielsen, der ikke mener, at man kan sætte point på kærligheden, som tilfældet var under VK-regeringen, hvor blandt andet uddannelse, formue og joberfaring havde betydning for, om man kunne blive sammenført med sin kære i Danmark.

»For os i Radikale Venstre er det hjerteblod, at man ikke sætter point på kærlighed mellem danske statsborgere og deres kærester. Kravet om at man kan forsørge sig selv eller hinanden, har vi stadig, og det er nok,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Også hos regeringspartiet SF er der begejstring over, at flere får lov til at komme til Danmark for at bo med deres familier.

»Det klart, at vi ser flere ægtefællesammenføringer, for det var jo sådan set intentionen med at ændre den tidligere regerings system,« siger udlændinge- og integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

»Der skal være rimelige muligheder for, at folk kan finde sig en rengøringsassistent eller en fabriksarbejder ude i verden, uden at der er krav om, at man har en høj uddannelse eller mange penge,« siger hun.

Over for Jyllands-Posten erklærer Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg (V), at regeringens linje gør det for nemt at få ophold i Danmark, og den holdning deler man i Dansk Folkeparti, hvor integrationsordfører Martin Henriksen (DF) håber, at regeringen vi stramme op på baggrund af antallet af familiesammenføringer.

»Vi har gentagne gange advaret regeringen, men den har ikke villet høre efter. Jeg håber, at de seneste tal gør, at regeringen indser, at det ikke er muligt at føre en stram udlændingepolitik med de regler, som gælder i dag,« siger Henriksen til Jyllands-Posten.

Liberal Alliance anbefaler også at stramme lidt op på området, der dog ikke skal underlægges lige så mange krav, som under VK-regeringen.

»Det pointsystem for familiesammenføringer, som VKO indførte, var alt for bureaukratisk og holdt hårdarbejdende mennesker ude af Danmark, som ville have været et positivt bidrag for os. Men systemet fungerer stadigvæk ikke. For desværre er udlændingepolitikken baseret på naivitet og berøringsangst, hvor man ikke skelner mellem de udlændinge, der bidrager, og de, der ikke gør,« siger integrationsordfører Merete Riisager (LA) i en skriftlig kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.