Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen forventer ekstraregning for EU-medlemskab

Danmarks økonomi er vokset mere end hidtil antaget de senere år. Derfor kan vores EU-kontingent blive dyrere.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

København. Der ligger sandsynligvis en ubetalt regning, som Danmark skal tilbagebetale til EU-kassen i 2018. Det skriver netavisen Altinget.

I november opdagede Danmarks Statistik, at Danmark i flere år har været rigere, end vi ellers gik og troede. Og det kan blive dyrt.

Størrelsen af EU-landenes bidrag bliver nemlig blandt andet opgjort efter, hvor stor bruttonationalindkomsten (BNI) er i forhold til resten af medlemslandene. Jo rigere man er, jo mere betaler man til EU-kassen.

Men Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, stiller sig på bagbenene over den forventede ekstraregning fra EU.

- Jeg siger nej tak til den efterregning. Regeringen skal jo finde pengene et sted til den regning, som kan blive stor, siger han til Altinget.

Spørgsmål: Men sådan er mekanikken i det. Og er det ikke fair nok, at de rigeste lande også betaler mest til fællesskabet?

- Ja, sådan er det. Men derfor kan man jo godt protestere. Vi er modstandere af omfordeling mellem EU-landene, siger EU-ordføreren.

I 2015 betalte Danmark cirka 5,9 milliarder kroner mere til EU-kassen, end vi modtog. Andre og fattigere lande får mere, end de betaler.

I et svar til Folketinget skriver finansminister Kristian Jensen (V), at det er "sandsynligt" med en ekstraregning til EU, når bidragene for 2018 fastlægges i løbet af 2017.

Hvis det viser sig, at Danmark har betalt for lidt i perioden 2011-2016, bliver det lagt oven i regningen for 2018, forklarer finansministeren i svaret.

Størrelsen af ekstraregningen er dog ifølge ministeren for tidlig at vurdere - og i teorien er det muligt, at regningen ikke stiger, hvis de andre landes BNI stiger tilsvarende det danske BNI.

I Danmark er fejlvurderingen af den danske økonomi sket, fordi en række store danske virksomheder i en årrække har indrapporteret forkert til Danmarks Statistik.

Det betyder, at Danmark reelt var 41,8 milliarder kroner rigere i 2015 end først antaget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.