Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen dropper at modernisere grundloven

Et af punkterne i regeringsgrundlaget er, at der skal nedsættes en grundlovskommission, som kan se på muligheden for at lave en mere moderne grundlov. Det har regeringen nu droppet, fordi der mangler opbakning i Folketinget.

Grundloven af 1915, som den ligger på Christiansborg.
Grundloven af 1915, som den ligger på Christiansborg.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen vil nedsætte en grundlovskommission, som kan komme med forslag til, hvordan grundloven kan gøres mere moderne. Men det har regeringen valgt at droppe, skriver Jyllands-Posten.

Radikale Venstres grundlovsordfører, Zenia Stampe (R), siger til avisen, at punktet er opgivet, fordi regeringen har erkendt, at der ikke er opbakning til en grundlovsændring.

»Hvis man skal have en grundlovsændring igennem, kræver det et bredt flertal i Folketinget. Også for at man efterfølgende kan få det stemt igennem i befolkningen. Og vi har måttet konstatere, at den opbakning ikke findes,« siger hun.

Hun vil dog fortsat arbejde for at overbevise de andre partier om, at det er relevant med en større grundlovsændring.

Folketingets blå partier har været kritiske overfor at ændre grundloven markant, og derfor vækker beslutningen begejstring.

Men selvom Venstre er et af de partier, der ikke mener, at det er nødvendigt at lave en større ændring af grundloven, ser partiet alligevel gerne, at man ændrer en smule i grundloven og giver mulighed for, at udenlandsdanskere i højere grad kan stemme til et folketingsvalg.

Det var særligt de Radikale og SF, der ønskede at nedsætte en grundlovskommission, da regeringsgrundlaget blev forhandlet i 2011.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.