Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regering vil gøre udviklingsbistand mindre tilfældig

Beskæringer på udviklingsbistanden skete for tilfældigt, da flygtningeudgifterne voksede, erkender regeringen.

ARKIVFOTO: Finansminister Kristian Jensen.
ARKIVFOTO: Finansminister Kristian Jensen.

Besparelserne på udviklingsbistanden har været for tilfældige, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V) i Politiken fredag.

Han henviser til de besparelser, som regeringen fandt i al hast på udviklingsbistanden for at finansiere flygtninge, der pludselig stod i hobetal på de danske motorveje.

I fremtiden skal man ikke kunne stå i en lignende situation, hvor der tages penge fra allerede planlagte udviklingsprojekter, lyder det fra ministeren.

»Hvis vi skal have mulighed for at planlægge udviklingsbistanden fremadrettet, så skal der være en større sikkerhed omkring udviklingsbistanden,« siger han til Politiken.

Regeringen vil konkret sikre ro om udviklingsbistanden ved at iværksætte en ny forsinkelsesprocedure for uforudsete asyludgifter.

Det betyder, at penge til at dække merudgifter til ekstra flygtninge først skal findes på finansloven to år senere.

Kommer der ikke ekstra flygtninge, bliver pengene løbende ført tilbage til Udenrigsministeriets budgetter.

Den nye mekanisme foreslås i samarbejde med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der fredag er i EU for at diskutere strategien for fremtidens udviklingsbistand med sine EU-kolleger.

Hun afviser, at man i stedet burde sikre ro om ulandsbistanden ved ikke at allokere penge til flygtningemodtagelse.

»Reglerne er sådan i henhold til OECD DAC, at det, der hedder pre- asyludgifter, kan finansieres af udviklingsbistanden. Det gør vi, og det gør andre lande også.«

»Det bliver der ikke ændret på med reguleringsmekanismen,« siger hun til Ritzau.

Ifølge ministeren har der i 2014, 2015 og 2016 været »relativt store udsving i udviklingsbistanden«, men det kan den nye regulering ændre på.

»Når vi laver aftaler med modtagerlande og laver forskellige programmer, så bliver det ikke sådan stop-and-go, hvor vi pludselig skal lukke ned, fordi vi skal bruge pengene på asyludgifter i Danmark,« lyder det.

Regeringen præsenterer forslaget i folketingssalen fredag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.