Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regering samler taskforce for at kortlægge brexit-effekt

Ministerier nedsætter straks taskforce, der skal undersøge, hvilken effekt britisk exit fra EU får på Danmark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Kristian Jensen holder pressemøde efter den britiske EU-afstemning, der viser at briterne vil ud af EU. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016) Scanpix/© Uffe Weng
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Kristian Jensen holder pressemøde efter den britiske EU-afstemning, der viser at briterne vil ud af EU. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016) Scanpix/© Uffe Weng

København. Det britiske farvel til EU får en effekt på en række danske områder, men det er usikkert, hvad og hvor meget det kommer til at betyde.

Derfor har regeringen gennem Udenrigsministeriet nedsat en taskforce med repræsentanter fra samtlige ministerier, som skal skabe et klart overblik over, hvor Danmarks interesser er, hvordan de bliver påvirket - og hvordan de bliver sikret bedst muligt.

- Vi må ikke naivt forhandle til briternes fordel. Derfor har vi i regeringen besluttet, at vi i dag nedsætter en tværministeriel taskforce, som skal kortlægge alle de politikområder, som vil blive påvirket, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Repræsentanterne fra ministerierne kommer til at bestå af embedsmænd, og de vil gå i gang med arbejdet fra dags dato.

- Det, vi skal gøre nu, er at arbejde dag og nat. Derfor har vi sat vores embedsmænd i gang allerede her til morgen med at finde ud af, hvor Danmark står, siger statsministeren.

Ud over at kortlægge de områder, hvor Danmark bliver påvirket, skal den nye taskforce også se på, hvordan de danske interesser bedst bliver sikret i den formentlig langvarige skilsmisseproces.

- Vi står i en situation, som man populært omtaler som en skilsmisse. Der skal laves en bodeling, hvor man skal finde ud af, hvordan man efterfølgende kan have en samarbejdsrelation.

- I den forbindelse er det vigtigt, at vi forsvarer danske interesser. At vi ikke er naive, men forstår, hvor de danske interesser er, siger Lars Løkke Rasmussen.

For at briterne kan sige endeligt farvel til EU, skal exit-paragraffen i Lissabon-traktaten aktiveres. Det er første gang, at et land vil aktivere den paragraf.

EU-traktatens artikel 50 giver som udgangspunkt EU og briterne to år til at forhandle sig til rette om udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Tidsfristen kan forlænges med enstemmighed mellem alle EU-lande, og flere tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre briternes udmeldelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.