Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Red Barnet: FN-afgørelse er en sejr for lille pige i Danmark

Risiko for omskæring bør ifølge FN's Børnerettighedskomité stoppe hjemsendelse af somalisk mor og barn.

ARKIVFOTO: Selve afgørelsen lyder, at hjemsendelsen af en somalisk mor bør standses, da der er risiko for, at hendes barn bliver omskåret. Det er en afgørelse, som Red Barnet et meget tilfreds med.
ARKIVFOTO: Selve afgørelsen lyder, at hjemsendelsen af en somalisk mor bør standses, da der er risiko for, at hendes barn bliver omskåret. Det er en afgørelse, som Red Barnet et meget tilfreds med.

FN's Børnerettighedskomité har afgjort, at Danmark ikke havde barnets tarv for øje, da en somalisk kvinde og hende barn fik inddraget deres opholdstilladelse og dermed skulle sendes tilbage til sit hjemland. Der er risiko for, at barnet bliver omskåret.

Det er første gang, at Danmark får en afgørelse fra komitéen, som Danmark anerkendte som klageinstans for få år siden.

»Det gjorde det muligt for børn - oftest via deres værger - at klage over afgørelser, de mener, er i strid med Børnerettighedskonventionen.«

»Dette her er den første afgørelse herfra. Så det er en historisk sag.«

»Afgørelserne er ikke juridisk bindende, men det er et kraftigt signal til et medlemsland som Danmark«, siger generalsekretær i Red Barnet Jonas Keiding Lindholm om afgørelsen.

Selve afgørelsen lyder, at hjemsendelsen af en somalisk mor bør standses, da der er risiko for, at hendes barn bliver omskåret. Det er en afgørelse, som Red Barnet et meget tilfreds med.

»Det er først og fremmest en stor sejr for denne her lille piges rettigheder. Hendes ret til ikke at risikere at blive udsat for sådan en brutal omskæring er blevet hørt.«

»Hendes ret til, at myndighederne skal se på hendes tarv selvstændigt, er blevet anerkendt nu. For en organisation som vores, der kerer sig om børns rettigheder, er det en sejr«, siger Jonas Keiding Lindholm.

Mens Danmark har argumenteret for, at moren ville kunne stå imod presset for at få omskåret datteren, og at fænomenet er på tilbagetog, så var komitéen uenig.

Danmark må ikke lade et barns beskyttelse afhænge af, om en mor kan modstå pres eller ej. Samtidig håndhæver de lokale myndigheder ikke et indført forbud mod omskæringer, står der i afgørelsen.

Når der er tvivl om, hvorvidt et modtagerland kan beskytte børn, bør man undlade at sende børn til det, siger afgørelsen.

»Det er en meget, meget udbredt praksis at underkaste piger omskæring i Somalia. Og det er en meget brutal form for omskæring. Så vi taler om et barbarisk overgreb, der har store fysiske og psykiske eftervirkninger«, siger Jonas Keiding Lindholm.

»Derfor har vi i år mange ment, at staten har skullet gøre alt for at sikre sig, at piger ikke bliver udsat for dette her. Og nu har vi FN's Børnekomités ord for, at der påhviler staten et særligt ansvar.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.