Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Radikale vil fjerne sjette års SU

SU til et sjette studieår skal kun gives i særlige tilfælde, mener de radikale, der bakkes op af Venstre og Konservative.

Hvis det står til Radikale Venstre skal man i fremtiden være værdigt trængende og have en »særlig god grund« til det, hvis man skal have ret til SU i seks år, skriver Information.

Forslaget bliver bakket op af Venstre og Konservative før regeringens kommende reform af SU-systemet, som ventes at blive fremlagt til foråret.

- Det ekstra års SU kan måske skrues sammen, så man kun kan få det, hvis der er en særlig god grund til det, for det har jo aldrig været meningen, at det bare skulle foræres til alle, siger Radikales uddannelsesordfører Pernille Boye Koch (R).

Hun mener, det vigtigste er at holde fast i den mere grundlæggende tankegang i SU-systemet.

Venstres SU-ordfører, Mads Rørvig er enig.

- Jeg mener sådan set ikke, at det kommer til at have nogen form for slagside, hvis man fjerner det ekstra års SU. Men der kan selvfølgelig være nogen, der har nogle specielle behov. Det kan være handicap eller dødsfald i den nærmeste familie. Dem skal man selvfølgelig tage hånd om. Men det må ikke være hovedreglen, at man skal have SU til mere, end hvad ens uddannelse er normeret til, siger Mads Rørvig.

Pernille Boye Koch mener desuden, at man skal se på barriererne på studierne i form af problemer med at få merit fra tidligere studier og udlandsophold.

- Ændringerne skal også være til gavn for de studerende, men når det er sagt, så kan vi formentlig ikke finde penge nok ved at gøre uddannelserne mere fleksible, siger Pernille Boye Koch. Derfor er alt også i spil – også at beskære det ekstra års SU, siger hun.

Forslaget møder modstand hos regeringens støtteparti Enhedslisten, der mener, at det er hul i hovedet, at afskaffe fjumreåret, der ifølge nogle eksperter er en vigtig årsag til, at danske studerende er nogle af de bedste i verden til at gennemføre deres uddannelser.

- Og så går det jo ikke, hvis man indfører nogle instrumenter, der har præcis den modsatte effekt, siger Pernille Skipper (EL) til Information.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.