Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Radikale vil erobre S-højborg

Den radikale Charlotte Fischer melder sig nu i kampen om at afløse Vibeke Storm Rasmussen som formand for regionsrådet i Region Hovedstaden.

Den radikale spidskandidat til efterårets regionrådsvalg i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, melder nu ud, at hun går efter formandsposten i regionsrådet
Den radikale spidskandidat til efterårets regionrådsvalg i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, melder nu ud, at hun går efter formandsposten i regionsrådet

Selv om partierne sidder i regering sammen på Christiansborg, går de Radikale nu til angreb på en socialdemokratisk højborg.

Den radikale spidskandidat til efterårets regionrådsvalg i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, melder nu ud, at hun går efter formandsposten i regionsrådet, som Socialdemokraterne har haft i en årrække og at hun også vil være parat til at konstituere sig med Venstre og de Konservative for at nå målet.

»Vi vil gå ud at sige i valgkampen, at vi med mig i spidsen har en kandidat, der er værdig til posten som regionsrådsformand. Vi ville ikke tage os selv alvorligt, hvis vi ikke sagde, at det er en mulighed,« siger Charlotte Fischer, der har afløst Kirsten Lee som de Radikales spidskandidat i Region Hovedstaden.

Dermed udvides feltet af formandskandidater til at tage over efter Vibeke Storm Rasmussen (S), som ikke genopstiller efter otte år på posten og før det en lang karriere som amtsborgmester i det tidligere Københavns Amt.

I forvejen har også Socialdemokaternes nye spidskandidat, folketingsmedlem Sophie Hæstorp Andersen, samt Venstres nye frontfigur, folketingsmedlem og tidligere kulturborgmester i København, Martin Geertsen, meddelt, at de går efter posten.

Hverken socialdemokrater eller Venstre står imidlertid til at kunne sikre sig flertallet sammen med deres forventede samarbejdspartnere med henholdsvis SF og Enhedslisten og de borgerlige partier.

God radikal latin

I den situation kan de Radikale ende med at blive tungen på vægtskålen og komme i spil til at overtage formandsposten med stemmer fra de borgerlige partier, der ved de forudgående regionsrådsvalg har været klar til at strække sig langt for at slippe for en socialdemokratisk formand.

F.eks. stod den unge SFer Andreas Røpke efter valget i 2009 til at overtage formandsposten med støtte fra de borgerlige partier, men endte med at blive sparket ud i kulden, fordi hverken hans egen gruppe eller SF-ledelsen på Christiansborg ville acceptere den konstituering.

»Det er udelukkende det politiske indhold, der tæller, og det har alle dage været god radikal latin, at vi ikke dømmer nogen ude eller inde på forhånd,« siger Charlotte Fischer.

Venstres Martin Geertsen siger, at man vil pege på den regionsrådsformand, som kan sikre, at partiet får mest muligt af sin politik igennem »og det er foreløbig hos mig selv«.

Sophie Hæstorp Andersen fremhæver at S har et godt samarbejde med de Radikale på landsplan, »og det håber vi også at kunne fortsætte på regionsplan«.

Tab vil være et hårdt slag mod S

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra S-ledelsen på Christiansborg til de Radikales formandsambitioner i Region Hovedstaden. Men ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, vil det være et smerteligt nederlag for S at miste Region Hovedstaden.

»Der er en tradition for, at der er et ret stort råderum i lokalpolitik. Men Socialdemokraterne har kurs mod et stærkt problematisk kommune- og regionsrådsvalg, hvor de kan komme til at miste et hav af poster. Dér vil det gøre ondt at tabe formandsposten i et så vigtigt område som hovedstaden, og det vil gøre ekstra ondt, hvis det bliver de Radikale, vennerne, som tager posten,« siger Thomas Larsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks