Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Radikal topkandidat: Skift dansk ud med engelsk

De Radikales Sofie Carsten Nielsen vil skifte dansk ud med engelsk på landets universiteter. Kald mig bare superglobalist, siger hun.

Den radikale Sofie Carsten Nielsen er ikke ked af at blive kaldt superglobalist. Byt dansk ud med engelsk på universiteterne, foreslår hun.
Den radikale Sofie Carsten Nielsen er ikke ked af at blive kaldt superglobalist. Byt dansk ud med engelsk på universiteterne, foreslår hun.

Ud med dansk og ind med engelsk som såkaldt koncernsprog på universiteterne. Såden lyder et opsigtsvækkende forslag fra den radikale folketingskandidat Sofie Carsten Nielsen, som mener, at dansk er direkte hæmmende for de danske universiteter.

Skiftede man sproget ud, ville man blandt andet tiltrække flere udenlandske eksperter samtidig med, at de danske forskere kunne promovere deres forskning i langt højere grad end i dag, mener Sofie Carsten Nielsen.

- Vi skal kunne klare os i den globale verden, og dér er engelsk hovedsproget, siger hun til Berlingske.

Sker ikke i morgen

Ud over at skifte hovedsprog, foreslår Sofie Carsten Nielsen, at alle fag på kandidat- og masteruddannelserne skal foregå på engelsk i stedet for dansk.

- Selvfølgelig skal vi ikke til at tale engelsk i sprogfag som dansk og spansk. Men på sigt skal vi bruge engelsk som koncernsprog, ligesom LEGO for eksempel har gjort - og det har altså ikke gjort LEGO mindre dansk, siger hun.

Den radikale politiker, som var spidskandidat til Europaparlamentet ved valget i 2009, erkender blankt, at hendes forslag ikke kan udføres i morgen eller dagen efter. Faktisk siger hun selv, at forslaget hører til i de »højere, ideologiske luftlag.«

Valgkamp handler om at præsentere ideer

- Jeg kræver ikke, at professorer og lektorer skal gå rundt og tale gebrokkent engelsk fra den ene dag til den anden. Dem, der ikke er stærke nok, skal have tid til at lære sproget grundigt. Mit forslag er bare et bud på, hvordan vi kan være med på de konkurrencevilkår, der er ude i verdenen, siger Sofie Carsten Nielsen, som er opstillet i Københavns Omegns Storkreds.

Men hvorfor præsentere forslaget nu, hvor universiteterne overhovedet ikke er klar til det?

- Jeg præsenterer bare de visioner, vi har. Det er det valgkampen handler om: at præsenterede ideer og værdier for vælgerne, som går ud over de næste fire år, siger hun og tilføjer:

- Du må gerne kalde mig superglobalist. Jeg er bare meget optaget af, hvad vi skal leve af fremtiden.

Rektorformand afviser

Selv om formanden for de danske universiteters rektorkollegium, Jens Oddershede, kalder formålet sympatisk, tror han ikke på forslaget.

- Jeg kan ikke se, at det bliver relevant i mange år endnu, hvis nogensinde, siger han og peger på, at engelsk allerede fylder meget på de danske universiteter.

- Hovedproblemet for vores universiteter er ikke at få udenlandske studerende hertil. Hovedproblemet er, at finde et job til vores udenlandske kandidater, når de er færdige, siger Jens Oddershede.

Tænketank smager på ideen

Hos DEA, tænketanken for uddannelse, forskning og innovation kalder adm. direktør Stina Vrang Elias forslaget for »en god målsætning.«

- Universiteterne er i forvejen ret globalt orienterede, men det er ikke utænkeligt, at det er næste skridt, at indføre engelsk som hovedsprog, siger Stina Vrang Elias.

Hun har dog visse betænkeligheder. Blandt andet hvordan der rent praktisk skal lovgives om sprogskiftet, og om hvordan sprogsvage studerende ikke tabes på gulvet:

- Det er vigtigt, at danske unge, som måske ikke er så gode til engelsk stadig får mulighed for at læse på universitetet, understreger hun.

Læs mere om engelsk som hovedsprog i Sofie Carstens Nielsens kronik i dagens Information.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.