Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

R kræver udvisning af kriminelle udlændinge til debat

Der er behov for at se på reglerne for udvisning af kriminelle udlændinge, mener Radikale. Men Socialdemokraterne vil ikke ændre det nuværende system.

Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre.
Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre.

Udlændingepolitikken skaber nu for alvor splid i regeringssamarbejdet. I tirsdagens Berlingske afviser justitsminister Morten Bødskov (S) et radikalt forslag om at lempe reglerne for udviste udlændinge på tålt ophold, og nu strides partierne også om selve udvisningsreglerne.

Den radikale udlændingeordfører, Zenia Stampe, efterlyser en omfattende revision af de nuværende regler for udvisning af kriminelle udlændinge.

- Når man taler tålt ophold, taler man automatisk udvisningsdomme. En del af problemet er, at man giver domme, som ikke kan eksekveres, og så bringer man folk i en uholdbar situation. Det er hverken i deres eller i Danmarks interesse, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Zenia Stampe erkender, at en revision af udvisningsreglerne p.t. ikke står højt på regeringens dagsorden.

- Men det er en gammel radikal holdning, som vi til enhver tid vil kæmpe for, siger hun.

- Jeg vil ikke lægge mig fast på en model, men man kan for eksempel se på, om vi overhovedet skal anvende udvisningsdomme. Man kan også overveje, om en udvisningsdom skal kunne forældes efter en årrække, hvis man ikke har kunnet udvise den dømte, siger den radikale ordfører.

S afviser kravet om revision af regler

Men hendes socialdemokratiske ordførerkollega, Jacob Bjerregaard, afviser kravet om en revision. Der er slet ikke behov for at diskutere udvisningsreglerne, mener han.

- Regeringens politik er at gøre det lettere for udlændinge at blive integreret i Danmark. Men forbryder man sig mod samfundets regler, slår vi hårdt ned. Når udlændinge begår grov kriminalitet, skal de udvises af Danmark. Sådan er det, siger han.

Jacob Bjerregaard vil ikke udtale sig om, hvorvidt den radikale udmelding er et problem for regeringssamarbejdet.

- Jeg kender ikke baggrunden for den radikale ordføreres udtalelser. Jeg henholder mig til regeringsgrundlaget, hvor der ikke står noget om at ændre lovgivningen på området, siger han.

Der findes i dag en række bestemmelser i udlændingeloven, som afgør, hvornår udlændinge kan sendes ud af Danmark i forbindelse med en dom. Det gælder blandt andet længere fængselsdomme, gentagne domme samt domme for narkokriminalitet.

41 personer lever i dag på tålt ophold i Danmark. I de fleste tilfælde skyldes det, at de har fået en udvisningsdom, men at de ikke kan sendes til deres hjemland på grund af risiko for dødsstraf, tortur eller andre former for umenneskelig behandling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks