Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykisk syges pårørende ønsker kvalitet frem for tvang

Politikerne bør fokusere på at behandle misbrug frem for kun at se på udadreagerende psykisk syge, lyder det.

En bedre balance mellem de ansattes sikkerhed og de psykisk syges rettigheder. Det håber Bedre Psykiatri, en forening for pårørende til psykisk syge, at der er lagt op til med en ny aftale om rehabiliterende psykiatriske afdelinger.

De nye afdelinger kommer til at høre under psykiatrien. Dermed vil psykiatrilovens tvangsbestemmelser kunne tages i brug. Blandt andet vil de psykisk syge kunne tilbageholdes. Og de vil kunne tvinges til at tage medicin.

Men det bliver til gengæld frivilligt, om en psykisk syg, der bor på et bosted, vil rykke over på en af de nye afdelinger. Det er en afgørende forskel i forhold til et tidligere forslag, som regeringen opgav tidligere på året.

Bedre Psykiatris landsformand, Birgit Elgaard, glæder sig over, at politikerne har lyttet til kritikken.

- Noget af det, vi er gået efter, er, at man skulle fokusere på kvalitet i behandlingen frem for vold, tvang og flere sanktioner. Det ligger i luften, at det vil de imødekomme. Og det vil være en stor sejr, siger hun.

Birgit Elgaard er til gengæld betænkelig ved, at der ikke er lagt op til, at den psykisk syge skal have ret til at flytte tilbage til sit bosted efter endt behandling.

- De risikerer rent faktisk at miste retten til egen bolig. Det vil man jo aldrig nogensinde byde ældre på et plejehjem. Hvis de bliver indlagt på et hospital, er de jo garanteret, at de har et hjem at vende tilbage til.

Det er særligt psykisk syge, der også har et misbrug, som kan være til fare for personalet.

Det var et drab på bostedet Lindegården i Roskilde, der for alvor satte gang i den politiske debat om mere sikre forhold for ansatte og beboere i psykiatrien.

Her blev en 57-årig kvindelig ansat knivdræbt af en beboer. Drabet, der skete i marts 2016, var det femte på den type bosteder på fire år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.