Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Prognose: Overraskende få mister forsørgelsen

Mindre end 3.000 danskere står til at miste deres forsørgelsesgrundlag som følge af dagpengereformen, viser ny analyse.

Kun 2.000-3.000 af de omkring 16.000 danskere, der efter nytår mister retten til dagpenge, vil stå helt uden offentligt forsørgelsesgrundlag i en kortere eller længere periode af 2013. Det viser en ny prognose fra tænketanken Kraka ifølge Politiken.

- Den offentlige debat har givet indtryk af, at hovedparten af dem, som stod til at miste dagpengene, ville stå uden forsørgelse. Men prognosen viser, at det ikke er en uoverkommelig opgave at hjælpe gruppen. For de enkelte vil det være alvorligt, men samfundsmæssigt er gruppen ret begrænset med de tiltag, regeringen har lavet, og særligt hvis der er ekstra tiltag i finansloven, siger Andreas Højbjerre, ledende arbejdsøkonom hos Kraka, til Politiken.

Omvendt tror Verner Sand Kirk, direktør for A-kassernes Samvirke, ikke på, at det vil lykkes at bringe antallet så langt ned, som Kraka vurderer.

Prognosen er lavet ved at overføre erfaringer fra ledige, der i 2011 opbrugte dagpengeretten, til gruppen, der står til at miste dagpengeretten i 2013. Verner Sand Kirke henviser til, at udfordringen i dag er anderledes end i 2011. Dels har dagpengereformen skærpet kravene til, hvor meget arbejde det kræver at genoptjene nye dagpenge. Dels er der i 2013 en ekstraordinært stor gruppe ledige, som arbejdsmarkedet får svært ved at absorbere.

Enhedslisten tror ligeledes, at prognosen er for optimistisk, hvorfor det ikke påvirker partiets holdning til, hvad det vil have igennem på finansloven.

- Vi skal have sikret forsørgelsesgrundlaget for de mennesker, som falder ud af dagpengesystemet, fastslår socialordfører Finn Sørensen (EL) over for Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks