Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Udbud af grøn støtte er usikkert eksperiment

Energiekspert mener, at forslag til ny støtte til vedvarende energi kan skabe usikkerhed og ustabilitet.

Solceller risikerer at blive klemt af vindmøller, hvis regeringen får gennemført et forslag til ny grøn støtteordning. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2017)
Solceller risikerer at blive klemt af vindmøller, hvis regeringen får gennemført et forslag til ny grøn støtteordning. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2017)

Regeringen vil skabe stor usikkerhed i branchen for vedvarende energi med sit nye forslag til en støtteordning.

Det vurderer professor Brian Vad Mathiesen fra Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet.

Han forstår ikke helt, hvorfor regeringen fra og med næste år vil gennemføre et udbud af støttekroner til grøn el, der ikke længere skeler til, hvilken type grøn teknologi, der er tale om.

»Man kunne være fortsat med de nuværende ordninger i en lidt mindre størrelsesorden og så have lavet et teknologineutralt udbud af en del af kapaciteten for at gøre sig erfaringer«.

»Men her går man ud med kort varsel og laver et eksperiment i fuld skala, og så ser man, hvad der sker,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han mener, at en så stor ændring med så kort varsel kan få alvorlige konsekvenser for producenterne.

»Det skaber en stor usikkerhed for aktører på markedet, der måske vinder det ene år, men ikke får støtte det næste år.«

»Det ender med at skabe et ustabilt marked, hvor nogle knækker nakken undervejs,« siger han.

Professoren noterer sig derudover, at den afsatte sum penge svarer til en halvering af det tempo, man hidtil har udbygget produktionen af vedvarende energi med i Danmark.

Og så forudser han, at vindmølleprojekter vil løbe med alle støttekronerne de kommende år.

»Som det ser ud nu, får solenergi det svært. Der vil gå nogle år, før man kan producere strøm til samme pris, som det er muligt med vindmøller,« siger han.

Planen er, at de nye støtteordninger fra og med 2020 skal afløses af længerevarende ordninger, som indgår i forhandlingerne om en ny energiaftale til efteråret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.