Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Støjberg strammer skruen på et område, der i forvejen er problematisk

Danmarks har et ansvar for, at folk på tålt ophold ikke bliver umenneskeligt behandlet, påpeger professor.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) erklærer endnu engang sig selv på kanten af konventionerne med en bunke nye stramninger, der skal gøre det "så utåleligt som overhovedet muligt" at være på tålt ophold.

Men hun er mere end på kant med konventionerne, vurderer juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet.

»Man tager et regime, der i forvejen er problematisk i forhold til at overholde vores menneskeretlige forpligtelser, og strammer skruen yderligere,« siger han.

Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning fra Danmark. Det strider mod Danmarks internationale forpligtelser at tvangsudsende folk, der risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Stramningerne indebærer blandt andet, at alle 69 personer på tålt ophold skal flyttes til Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast, hvor de får uhyre svært ved at fortsætte deres dagligdag. Derudover skærpes straffene for at overtræde opholds- og meldepligt.

»Det vil være en yderligere belastning for de her mennesker at blive flyttet over i total isolation midt i Jylland.«

»Det kan jo føre til, at nogle af dem siger, at de ikke kan mere - og derfor rejser hjem selv. Det er givetvis også det, stramningerne har til hensigt at gøre,« siger Jens Elo Rytter.

Han påpeger, at både en dom fra Højesteret og en rapport fra Folketingets Ombudsmand har slået fast, at der skal være rigtig gode grunde til at sætte folk på de vilkår, der er på tålt ophold.

»Den kritik, der har været fremsat fra Højesteret og tilsynet bliver kun endnu mere berettiget af nye stramninger. De får endnu dårligere mulighed for at leve noget, der bare minder om et liv,« siger Jens Elo Rytter.

Blandt de 69 personer på tålt ophold er både krigsforbrydere og mordere. Men også folk, der "blot" har fået en dom for at sælge hash, påpeger professoren:

»Og det er mennesker, der har afsonet deres straf. De sidder der kun, fordi de ikke kan blive hjemsendt.«

»Så længe vi ikke kan udsende dem, har vi et ansvar for, at de ikke oplever umenneskelig behandling.«

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er positivt stemt over for regeringens foreslåede stramninger. Begge partier ønsker endda at gå endnu længere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.