Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Staten trænger til en trimning

KL-formand Erik Nielsen har ret, når han siger, at det nu er statens tur til at trimme den offentlige sektor, vurderer professor i offentlig forvaltning og organisation.

ARKIVFOTO. Professor i offentlig forvaltning og organisation mener, at finansminister Bjarne Corydon og resten af regeringen må se på de ansatte i statsapparatet, næste gang der skal spares i det offentlige.
ARKIVFOTO. Professor i offentlig forvaltning og organisation mener, at finansminister Bjarne Corydon og resten af regeringen må se på de ansatte i statsapparatet, næste gang der skal spares i det offentlige.

Formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Nielsen (S), har fat i den lange ende, når han i Information torsdag opfordrer finansminister Bjarne Corydon (S) til et medansvar for at trimme den offentlige sektor. Det mener professor i offentlig forvaltning og organisation Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

»Den generelle konklusion er, at man er nødt til at gå ind og se på de statslige udgiftsområder. Det er statens tur til at tage arbejdstøjet på,« siger professoren.

Gennem de sidste fire år har kommunerne reduceret antallet af medarbejdere med 20.000 personer, mens antallet af statsansatte i samme periode er steget med 4.000.

»Man må sige, at kommunerne - som jo ganske vist også tegner sig for hovedparten af det offentlige forbrug - siden 2010 har leveret nogle rigtig flotte resultater: Store effektiviseringer og også kvalitetsforbedringer. Og i det lys synes jeg ikke, man kan fritage staten og de statslige institutioner og bevillingsområder for også at vise, at de kan effektivisere,« siger Per Nikolaj Bukh.

Og skal man se på, hvor effektiviseringspotentialet ligger, er man nødt til at starte oppe fra, mener han.

»Man kan jo starte med at kigge på de største udgiftsområder, hvor der også er mange medarbejdere, for en stor del af den offentlige sektors forbrug er jo altså løn,« siger Per Nikolaj Bukh.

Men Bjarne Corydon selv afviser opfordringen fra KL om at skære ned i den statslige sektor:

»I forhold til staten er der gennemført effektiviseringer af den statslige administration på i alt fem procent i 2012 og 2013 som led i »effektiv administration«. Men samtidig har det øgede optag på uddannelserne og en markant forskningsindsats givet anledning til flere statsligt ansatte særligt i uddannelsessektoren. Den samlede statslige beskæftigelse har således været omtrent uændret de seneste år, men det dækker over modsatrettede bevægelser,« udtaler han i en skriftlig kommentar til Information.

Torsdag starter KLs årlige økonomikonference, hvor Erik Nielsen og Bjarne Corydon blandt andet skal diskutere, hvordan kommunerne skal bidrage med at nå regeringens moderniseringskrav til den offentlige sektor på 12 milliarder kroner inden 2020.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.