Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Midlertidig kontrol kan blive halvpermanent

Den midlertidige grænsekontrol kan gå hen og blive halvpermanent, vurderer professor og EU-ekspert.

København: Regeringen har mandag middag indført grænsekontrol frem til 14. januar. Med mulighed for forlængelse.

Og den forlængelse kan godt gå hen og gøre den midlertidige grænsekontrol halvpermanent, lyder vurderingen fra Uffe Østergaard, professor emeritus ved Copenhagen Business School (CBS).

- Man siger af høflighed, at det er midlertidigt, men midlertidig kontrol kan jo blive ved så længe, at den bliver halvpermanent, siger han til Ritzau.

- Jeg er bange for, at det reelt er en genindførsel af grænsekontrol - bare på en diskret måde, siger professoren.

Danmarks nabo mod syd, Tyskland, påvirkes direkte af den nye grænsekontrol, og tyskerne vurderer, at den pasfri Schengen-region er "i fare" som følge af den danske grænsekontrol.

- Fri bevægelighed er et vigtigt princip - et af de største resultater, som EU har opnået i de seneste år, siger talsmanden for det tyske udenrigsministerium, Martin Schäfer, ifølge AFP.

Det dansk-tyske forhold har dog ikke umiddelbart lidt nogen skade ved indførelsen af den midlertidige grænsekontrol, vurderer Uffe Østergaard.

- Det er gjort på en udramatisk måde, så i første omgang vil det ikke betyde noget videre for det dansk-tyske forhold. Men på lang sigt får det naturligvis følger, hvis det går hen og bliver et halvpermanent foretagende, siger EU- og Tyskland-eksperten.

- Tyskerne er vores allierede, dem der plejer at hjælpe og beskytte os. Og man styrker ikke taknemmeligheden hos tyskerne med det her. Det er vist det, der hedder en jysk underdrivelse.

Uffe Østergaard påpeger, at EU-landene nu "står på lur efter hinanden", og at risikoen for en dominoeffekt med grænsekontroller er "helt nærliggende".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.