Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Komplekst pensionssystem udgør demokratisk problem

Det kan få store konsekvenser, at danskerne har mistet overblikket med deres pension, siger professor.

Arkivfoto. Det kan få store konsekvenser, at danskerne har mistet overblikket med deres pension, siger professor.
Arkivfoto. Det kan få store konsekvenser, at danskerne har mistet overblikket med deres pension, siger professor.

Et stort flertal af danskere er utrygge ved, om deres pensionsopsparing er tilstrækkelig. I flere tilfælde helt uden grund.

Det er et reelt problem, hvis danskerne har mistet overblikket over pensionssystemet, mener økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen.

»Det er dybest set et demokratisk problem, hvis man har et stort og vigtigt område, og borgerne ikke kan gennemskue, hvad der foregår,« siger han.

»Det kan gradbøjes over i de helt hårde økonomiske konsekvenser. Det kan være nogen ikke får sparet det op, de skal have sparet op. Eller at de tror, at de har sparet op til en størrelse pension, men pludselige opdager de en anden realitet.«

Økonomiprofessoren peger på mange politiske ændringer som årsag til, at mange har mistet følingen med, om de har nok penge stående på deres pension.

»Det (pensionssystemet, red.) er komplekst. Men det er der mange ting i livet, der er, og vi er ikke eksperter i al ting. Det handler om, at borgeren kan gennemskue, hvad der er vigtigt,« siger Torben M. Andersen.

»Det er, hvilken pension man kan se frem til, og om man skal spare mere op. Og så er det at kende konsekvenserne af, om man bliver et år mere eller mindre på arbejdsmarkedet. Det skal man som borger have rimeligt godt styr på.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.