Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Forfatter bag Khader-bog krænker ophavsret

Naser Khader og hans medforfatter har plagieret tekster i bogen "Hjertet Bløder", vurderer juraprofessor.

ARIVFOTO 2009 af Forlagsdirektør på People's Press Jakob Kvist- - Se RB 5/5 2017 08.56. Det konservative folketingsmedlem Naser Khader er skyldig i så omfangsrig afskrift, at bog trækkes tilbage. . (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)
ARIVFOTO 2009 af Forlagsdirektør på People's Press Jakob Kvist- - Se RB 5/5 2017 08.56. Det konservative folketingsmedlem Naser Khader er skyldig i så omfangsrig afskrift, at bog trækkes tilbage. . (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)

Adskillige passager fra politikeren Naser Khaders bog "Hjertet bløder" fra 2015 er stjålet fra andre forfattere.

Det vurderer professor i medieret ved Juridisk Fakultet på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller.

De passager, han er blevet forelagt fra bogen, krænker de oprindelige forfatteres ophavsret, siger han til Ritzau.

»Bogens forfatter må selvfølgelig gerne lade sig inspirere af andres tekster. Men han skal selv skrive bogen. Hvis man låner passager fra andre, skal man citere den forfatter, man er inspireret af.«

»I det her tilfælde er der slet ingen kildeangivelser, hvorfor de oprindelige ophavsretsindehavere efter min vurdering kan gøre et erstatningskrav gældende,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Og selv om ansvaret og dermed regningen i en eventuel erstatningssag formentlig vil ende hos forlaget, så risikerer forfatteren også selv at måtte punge ud.

Forlaget People's Press siger til Weekendavisen, at forlaget vil trække bogen tilbage.

Men det ændrer ikke på, at der stadig kan komme en erstatningssag, der kan ende hos forfatteren, siger Sten Schaumburg-Müller.

I "Hjertet bløder" fremgår det ikke tydeligt, hvilken rolle Naser Khader har haft som forfatter.

På bogens forside står hans navn øverst med store bogstaver, mens navnet Stig Matthiesen nævnes i bunden med småt.

Ifølge bagsideteksten på bogen har Naser Khader "fortalt til journalist Stig Matthiesen i et jordnært sprog med vid, bid og masser af anekdoter".

Hverken forlaget eller Naser Khader har fredag ønsket at udtale sig til Ritzau. Men Stig Matthiesen skriver i en mail.

»Jeg kan bekræfte, at jeg blev hyret som ghostwriter, eller hvad end den slags arbejde benævnes, af People's Press og Naser Khader.«

Bogen skulle ifølge Stig Matthiesen være en form for bogudgave af P1-programmet "Arabiske stemmer", som Naser Khader tidligere var vært på.

Stig Matthiesen fastholder, at han modtog alt materiale til bogen fra Naser Khader.

Der var Skype-samtaler med Khader og enkelte foredrag. Men det meste indhold var tekster, og de var på dansk, lyder det.

Forfatteren vil ikke uddybe, om han har faktatjekket de tekster, han modtog fra Khader. Men han skriver:

»Som forlaget føler jeg mig skyldig i uagtsomt intellektuelt tyveri, men må selvfølgelig tage min del af øretæverne.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.