Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Private hænder til ældre vækker bekymring

Planer om at udbyde større plejeopgaver til private virksomheder i kommunerne vækker bekymring hos både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Margrethe Vestager åbner for, at velhavende pensionister kan komme til at undvære hjemmehjælp betalt af kommunen og at de i stedet må købe en robotstøvsuger.
Margrethe Vestager åbner for, at velhavende pensionister kan komme til at undvære hjemmehjælp betalt af kommunen og at de i stedet må købe en robotstøvsuger.

Nye regler forventes i foråret at få flere kommuner til at udbyde større opgaver på ældreområdet, så også private virksomheder kan byde ind og dermed konkurrere på prisen på omsorgs- og plejeopgaver. Dansk Folkeparti finder det bekymrende, at der bliver lagt op til, at man skal konkurrere på pris og ikke kvalitet.

- Jeg kan godt være bange for, at det her udelukkende er en spareøvelse. Vi går selvfølgelig ind for, at der skal være det frie valg på hjemmeplejen, men jeg mener, at det er fint, at man har fastsat en pris. Man må ikke risikere, at øget fokus på pris kompromitterer kvaliteten, siger Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske Nyhedsbureau.

Visitering sikrer ikke kvaliteten

Ifølge Jyllands-Posten vil de nye regler gøre det muligt for kommunerne at gå efter billigste bud, og der er på forhånd lagt op til en besparelse på 132 millioner kroner allerede i år. Den enkelte borger vil imidlertid fortsat blive visiteret af det offentlige, men ifølge Dansk Folkeparti sikrer det ikke nødvendigvis, at man bibeholder kvaliteten.

- Det handler om at have den ældre medborger i centrum. Det må ikke blive en glidebane på et område, der i forvejen er blevet sparet på, sparer yderligere uden tanke på kvaliteten, siger Karin Nødgaard.

- Der er lagt op til en besparelse på 132 millioner kroner, og derfor kan man ikke bare konstatere, at kvaliteten af plejen forbliver den samme, selv om visitationen er den samme, siger socialordføreren som fastslår, at Dansk Folkeparti vil kæmpe imod ændringerne.

- Og man kan håbe, at Enhedslisten ikke bare bakker regeringen op i det her, siger hun.

Men Finn Sørensen, socialordfører for Enhedslisten, er ikke så nervøs for, om de nye regler vil betyde større privatisering af plejen.

- Kommunerne vil fortsat kunne byde ind på opgaverne, så det bliver ikke nødvendigvis mere privat, end det er i dag. Det vil nok snarere komme til udtryk i sammensætningen af private udbydere, siger Finn Sørensen til Berlingske Nyhedsbureau.

- Men det er klart, at det for Enhedslisten er meget centralt, at der ikke slækkes på hverken kravene til kvaliteten af plejen eller på kommunernes tilsynsforpligtelse, tilføjer han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.