Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Private firmaer får central rolle i dansk udlandshjælp

Næsten hele Folketinget står bag en markant ændring af principperne for dansk udviklingshjælp.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten ventes onsdag at bakke op om en ny strategi for uddelingen af den danske udviklingsbistand på cirka 15 milliarder kroner om året.

Det skriver Politiken tirsdag.

Strategien betyder, at staten, private virksomheder og ngo'er i langt højere grad skal samarbejde om dansk udviklingsbistand.

Et eksempel på den nye strategi er ifølge Politiken de vindmøller fra Vestas, der snart vil rotere i Kenya og sørge for miljøvenlig strøm.

Det vil ske med hjælp fra eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og en dansk ngo og med en pose penge fra den danske udviklingsbistand.

Senere vil lignende projekter skyde op rundt om i verden.

Politiken er i besiddelse af det stadig hemmelige forlig, som partierne bag betegner som intet mindre end et "paradigmeskift".

- Strategien er udtryk for nytækning, som hænger fint sammen med det paradigmeskift, der er sket - ikke bare i Danmark, men globalt, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til avisen.

Den nye strategi betyder, at virksomheder og andre private aktører i højere grad skal bringe deres viden, kompetencer og teknologi i spil på områder som klima, energi, vand, fødevarer og sundhed.

Enhedslisten frygter, at et stigende samarbejde med private virksomheder vil betyde, at udviklingsbistanden i fremtiden vil blive brugt på Danmarks egne interesser om vækst og frihandel.

- Det er ikke blot egoistisk og bagudskuende. Det er helt forkerte værktøjer i en verden, der har akut brug for bekæmpelse af ulighed, siger udviklingsordfører Christian Juhl til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.