Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiske samråd koster tusindvis af kroner

Socialdemokraterne forsøger at presse oppositionen til at stille færre kritiske spørgsmål til regeringen, mener DF.

Det var under et samråd til omkring 15.000 kroner, at Joachim B. Olsen (LA) sidste år tog sig en efterhånden berømt lur.

En opgørelse fra Justitsministeriet viser således, at det i gennemsnit koster 15.000 kroner hver gang et folketingsmedlem stiller et samrådsspørgsmål, og det er mange penge, mener formanden for Folketingets integrationsudvalg, Trine Bramsen (S). Hun opfordrer derfor sine kollegaer i Folketinget til at tænke sig om, inden man indkalder til samråd.

- Jeg har som formand for Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik konstateret, at antallet af samrådsspørgsmål er steget markant fra 27 spørgsmål i 2010-2011 til 71 spørgsmål i folketingssamlingen 2011-2012, siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Hun understreger, at det er folketingsmedlemmernes demokratiske ret at indkalde ministre til de samråd, som medlemmerne finder nødvendige.

- Men jeg håber, at synliggørelsen af, hvad et samrådsspørgsmål koster, vil få medlemmerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de stiller spørgsmål, siger Trine Bramsen, som desuden hæfter sig ved, at de 15.000 kroner kun dækker over arbejdstiden i Justitsministeriet og ikke den tid, som Udlændingestyrelsen eksempelvis bruger på at finde tal frem.

- Den reelle omkostning er derfor nok cirka to-tre gange større, siger Trine Bramsen.

V: Regeringen er selv skyld i det

Dansk Folkepartis Martin Henriksen kalder Trine Bramsens opfordring til »at tænke sig om en ekstra gang« for en kløgtig måde at forsøge at presse oppositionen til at stille færre spørgsmål til regeringen. Han siger desuden, at et samråd om eksempelvis kriminalitet begåede af illegale indvandrere er af langt større vigtighed for samfundet end prisen på selve samrådet.

Venstres Inger Støjberg mener, at regeringen med sine lempelser af udlændingepolitikken selv er skyld i de mange samråd.

- Hvis vi ikke skulle indkalde til samråd og få boret konsekvenserne af disse massive lempelser ud, så ville det være decideret pligtforsømmelse. I sidste uge kom det for eksempel frem, at der nu bliver slået hul i asylreglerne, så man som muslim kan konvertere til kristendommen og derved opnå asyl, siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Hun understreger desuden, at samråd helt overordnet er et af oppositionens vigtigste redskaber til at gå den til enhver tid siddende regering efter i sømmene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.