Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiske hug til brev om arbejdstid i gymnasiet

Enhedslisten stejler over et brev fra Finansministeriet til landets gymnasierektorer, der opfordrer til at droppe lokale aftaler om arbejdstid med deres lærere - stik imod ny overenskomst.

I Per Clausens øjne sender finansministeren »et uhyggeligt signal«.
I Per Clausens øjne sender finansministeren »et uhyggeligt signal«.

Det er et »totalt opgør med hele den danske arbejdsmarkedsmodel«, at Finansministeriet i et brev til landets gymnasierektorer påpeger, at skolerne ikke skal indgå lokale aftaler om arbejdstid med deres lærere, selvom det står som en mulighed i den nye overenskomst.

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), der er »dybt chokeret« over ministeriets udmelding.

»Én ting er, at man afskaffer centrale aftaler og siger, at nu må man klare den lokalt. Men bagefter understreger man så, at der ikke må laves en aftale med medarbejderne. Det er et udtryk for et totalt opgør med hele den danske arbejdsmarkedsmodel som en model, der er baseret på forhandling og aftaler mellem arbejdsmarkeds parter og ikke et diktat fra den ene side,« siger Per Clausen.

I et brev fra Moderniseringsstyrelsen på vegne af Finansministeriet, som Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af, beskrives det, hvordan ledelsen godt kan vælge at forhandle bindende aftaler gennem tillidsrepræsentanten, men at det er »helt afgørende«, at det ikke sker. Hovedargumentet er, at det vil betyde en »indskrænkning af ledelsesretten« og begrænse »mulighederne for at anvende lærerressourcerne bedst muligt,« lyder det i brevet.

I overenskomsten har man droppet muligheden for, at lærere enten individuelt eller gennem tillidsrepræsentanten kan bede om lokale aftaler for arbejdstiden, sådan som det har været hidtil. Dog kan en lokalaftale komme i stand, hvis ledelsen tager initiativ, og det er netop det initiativ, som brevet opfordrer lederne til ikke at benytte sig af.

Ifølge Per Clausen er det »et uhyggeligt signal« fra finansminister Bjarne Corydon (S).

»Tænk, at vi nu har en finansminister i det her land, der synes, at lokale aftaler mellem lønmodtager og ledelse er en dårlig ting, fordi ledelsen skal diktere,« siger gruppeformanden.

Mens formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Gorm Leschly, er rasende over brevet, ser Gymnasieskolernes Rektorforening ikke noget problem.

»De lokalaftaler, vi har haft hidtil, har angivet ned i mindste detaljer, hvad en lærer skal gøre, og hvad han skal have for det. Både lærere og ledelser har været bundet af strikse, ufleksible opgørelser, og det har flyttet fokus væk fra lærernes opgaveløsning,« siger Jens Boe Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.