Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politisk trekløver: Greencard-ordningen er kaput

Højtuddannede udlændinge kan søge job og arbejde i Danmark med et såkaldt greencard. Men flertallet af brugerne ender i lavtlønsjob. DF, S og SF er enige og vil aflive ordningen med et snævert flertal uden om regeringen.

Greencard-ordningen fungerer ikke, mener udlændingeordfører Dan Jørgensen (S), som har fundet sammen med DF og SF i kritikken af greencard: »Vi skal ikke have højtuddannede folk fra Indien og Bangladesh, som ikke er flygtninge, til at tage rengøringsjob, som kunne udfyldes ganske godt af flygtninge,« siger Dan Jørgensen. Arkivfoto: Sara Gangsted
Greencard-ordningen fungerer ikke, mener udlændingeordfører Dan Jørgensen (S), som har fundet sammen med DF og SF i kritikken af greencard: »Vi skal ikke have højtuddannede folk fra Indien og Bangladesh, som ikke er flygtninge, til at tage rengøringsjob, som kunne udfyldes ganske godt af flygtninge,« siger Dan Jørgensen. Arkivfoto: Sara Gangsted

Regeringen vil holde fast i ordningen, men på Christiansborg er tålmodigheden med det såkaldte greencard brugt op. Et snævert flertal uden om regeringen bestående af DF, S og SF vil aflive ordningen, som hidtil har gjort det muligt for udlændinge at søge arbejde i Danmark for egen regning og risiko.

Ordningen er målrettet højtuddannede, men 70 procent af greencard-indehaverne ender i ufaglærte jobs.

»Ordningen virker ikke. Vi skal ikke have højtuddannede folk fra Indien og Bangladesh, som ikke er flygtninge, til at tage rengøringsjob, som kunne udfyldes ganske godt af flygtninge og dermed være meget vigtig for deres integration,« siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen (S).

DF har ingen kvaler med at kvitte ordningen som foreslået i partiets lovforslag, der bakkes op af Socialdemokraterne og SF:

»Den har haft alt for lang levetid, selv om den på intet tidspunkt har fungeret efter hensigten. At folk kommer hertil med en høj uddannelse og ender med at tage jobs som sagtens kunne have været varetaget af ufaglærte, som vi har brug for at få i arbejde, siger mere end rigeligt,« siger Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.

Dan Jørgensen mener, at andre ordninger skal prioriteres højere:

»Hvis bare de kom til Danmark og fik job som ingeniører, læger osv., ville vi ikke have den her samtale. Man kan sikre, at det fører til en ansættelse, hvis der er en kontakt mellem virksomhed og den pågældende person, inden de kommer til landet. De ordninger skal man i højere grad satse på,« siger han.

Radikale kalder det en misforståelse

Men ifølge de Radikales leder, Morten Østergaard, har Socialdemokraterne helt misforstået intentionen bag greencard-ordningen:

»Bundlinjen i det forslag, der nu bliver kørt frem af Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti som et led i et – efter min opfattelse – politisk drilleri mod regeringen, er, at det bliver sværere for virksomheder at tiltrække dygtige udlændinge,« siger han.

Dansk Industri er imod en afskaffelse af ordningen, fordi organisationen anser den som en vigtig vej for at få veluddannede ind på det danske arbejdsmarked.

For Venstre er sagen principiel: Partiet ønsker at føre en stram politik over for asylansøgere. Omvendt skal Danmark være åbent for folk, der kommer for at arbejde, siger Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, til Jyllands-Posten:

»Vi ønsker ikke at afskaffe ordningen, så vi stemmer imod ud fra et principielt synspunkt om, at vi ønsker, at vores udlændingepolitik skal gå på to ben,« siger han.

Lovforslaget skal til afstemning 12. maj.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.