Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politisk nej til nedfrysning af æg

Barnløshed er blevet en folkesygdom, siger fremtrædende fertilitetslæger. Men politikerne bakker ikke op om, at 25-årige raske kvinder skal kunne fryse æg ned til den dag, de er klar til at blive forældre.

Jakob Gandrup og Rikke Vestenbæk kæmper i dag for at få børn. Selv om 36-årige Rikke indrømmer, at hun i 20erne ikke skænkede sin frugtbarhed en tanke, håber hun, at det bliver muligt for unge kvinder at få nedfrosset æg, så de ikke ender i samme situation.
Jakob Gandrup og Rikke Vestenbæk kæmper i dag for at få børn. Selv om 36-årige Rikke indrømmer, at hun i 20erne ikke skænkede sin frugtbarhed en tanke, håber hun, at det bliver muligt for unge kvinder at få nedfrosset æg, så de ikke ender i samme situation.

Uddannelsen skal i hus, karrieren skal grundlægges, og et ukendt antal frøer skal kysses, før kvinder i dag planlægger at få børn. Det betyder, at alderen for en førstegangsfødende er forskubbet fra 24 år i 1970erne til over 29 år i dag. Samtidig daler fødselstallet, hvilket blandt andet kan forklares med, at mødrene bliver ældre, og at fertiliteten i befolkningen er vigende.

I går slog en række fremtrædende fertilitetslæger så alarm i en kronik i Politiken og kaldte den omfattende barnløshed for en folkesygdom, som kræver politikernes opmærksomhed. På bordet kom også et forslag om, at det skal være muligt for helt unge kvinder at nedfryse deres kønsceller, som de så kan tø op, når lysten til at bygge rede melder sig.

»Vi har rigtig mange, der kommer og gerne vil have æg frosset ned, hvor vi i princippet godt kan gøre det, men hvor det er udsigtsløst, fordi lovgivningen i Danmark kun tillader fem års nedfrysning. Hvis der skal være en fornuft i at gemme æg til senere brug udover i specifikke sygdomstilfælde, skal det være fordi, man som 25-årig kan få frosset nogle æg ned, som kan bruges sidst i 30erne eller i 40erne, når man gerne vil have børn. Fem år er ikke nok,« mener overlæge, dr. med. Jørgen Grindsted fra den private fertilitetsklinik Trianglen.

Han er ikke den første, der introducerer tanken om at nedfryse æg i mere end fem år, som altså er den nuværende grænse. Ole Schou, der står bag en af verdens største sædbanker, Cryos, fik i 2012 afslag på at oprette en ægbank, hvor unge kvinder kunne donere deres kønsceller til andre kvinder og som modydelse få mulighed for at deponere deres egne kønsceller til senere brug.

Sundhedsstyrelsen sagde nej til den nye forretningsmodel, fordi opbevaring af æg normalt koster omkring 6.000 kroner, og derfor blev Cryos’ model for kommerciel til den danske lovgivning.

Mere oplysning om risikoen

Fra politisk hold er der heller ikke umiddelbart opbakning til, at unge kvinder skal kunne gemme æg til senere brug. Hos Venstre og Socialdemokraterne vil man hellere se på muligheden helt at undgå fertilitetsbehandlingen ved blandt andet at sætte massiv fokus på at oplyse unge par om, hvilke døre de lukker, når de venter med at få børn.

»I det danske samfund er der opstået en generel opfattelse af, at hvis man ikke kan selv, kan man altid få hjælp. Det er selvfølgelig fantastisk, at vores fertilitetsbehandling er i så høj kvalitet og udvikling, men det må bare ikke blive en sovepude for den reelle problemstilling,« mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

´Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, frygter, at det kan ende med, at unge kvinder bliver snydt til at tro, at der ikke er risiko for nedsat frugtbarhed, hvis bare de fryser deres æg ned.

»Det handler jo ikke kun om kvaliteten af æg, men også om hvorvidt man er i stand til at bære de æg, der bliver sat op,« siger hun.

I SF er man dog parat til at se nærmere på nedfrysning af æg. Men sundhedsordfører Özlem Cekic understreger, at det er vigtigt at få undersøgt hvilke etiske dilemmaer, der følger med, hvis man åbner helt op for nedfrysning af æg.

Frugtbarhed fylder ikke i 20erne

Men ønsker kvinderne virkelig selv at få muligheden for at fryse deres æg ned? Både ja og nej. I USA, Italien og Spanien er fænomenet »Social egg freezing« udbredt. Hvis man skal tro klinikkerne, der tilbyder ydelsen, har en stor gruppe kvinder omfavnet den nye mulighed i håbet om at sikre deres reproduktivitet på sigt.

Men teknologien er forholdsvis ny, og om der er et marked for det herhjemme, stiller Stine Willum Adrian sig tvivlsom over for. Hun er sociolog og adjunkt ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet og har skrevet ph.d. om fertilitetsbehandling.

»Unge kvinder, der tager en længere uddannelse, og som først finder den mand, de vil have børn med, i en alder af 30, skal jo være velinformerede og have gjort sig tanker om, at deres fertilitet daler med alderen. Spørgsmålet er, om de tænker så langt og synes, at det er relevant. Man skal jo i virkeligheden tænke mange år frem,« siger hun.

36-årige Rikke Vestenbæk kæmper i dag med at blive gravid. Det har fået hende til at stifte portalen blivaegdonor.nu. Hun indrømmer, at hun midt i 20erne nok ikke ville have overvejet muligheden for at få frosset et æg ned.

»Jeg røg jo også, selv om der stod på pakkerne, at det nedsatte frugtbarheden. Jeg forestillede mig jo ikke, at det ville blive et problem. Men skulle jeg være så heldig at få en pige en dag, er der da ingen tvivl om, at jeg ville opfodre hende til at overveje en nedfrysning af æg,« siger hun.

Rikke Vestenbæk kender flere, der allerede tidligt har nedfrysning af æg i tankerne, fordi der er nedsat frugtbarhed i familien.

En hjælp til de syge

Professor Anders Nyboe Andersen på fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet oplever på nuværende tidspunkt ikke en specifik efterspørgsel på muligheden for at få nedfrosset æg.

»Men jeg møder da en bekymring omkring tabet af reproduktion over tid hos de par, jeg taler med. Og det kan være, der kommer en større efterspørgsel, efterhånden som det bliver udbredt i andre lande. I USA har langt de fleste klinikker et tilbud om nedfrysning af æg – også på social indikation. Så på den lange bane, mener jeg helt klart, at vi her i Danmark lovmæssigt bør finde ud af, hvordan det her skal bruges. I mit verdensbillede er det ikke en løsning på et befolkningsmæssigt problem men en hjælp til folk, der er ramt af en ondartet eller anden sygdom der truer deres reserve af æg, som derfor har brug for at få frosset æg ned til senere brug – også mere end fem år,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks