Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thulesen: Jeg er ikke skarp nok til at gennemskue Venstres moderne loft

Dagens overblik: Kristian Thulesen Dahl ved godt, hvilket kontanthjælpsloft han går til valg på, men forstår ikke, hvad Venstre vil. EU-positive partier forholdes fakta, eksperter anbefaler nye partistøtteregler, og så forhandles der i dag om terrortiltag og retsforbehold. Få overblikket over dagen i dansk politik her.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup under tirsdagens spørgetime
DF-formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup under tirsdagens spørgetime

Han har siddet i Folketinget i mere end 20 år, forhandlet talrige aftaler på plads og præsideret over det fornemme finansudvalg. Han kan det meste af dansk økonomi på decimalen, men Venstres moderne kontanthjælpsloft, det forstår han ikke.

»Jeg er ikke helt sikker på, at jeg er skarp nok til at gennemskue helt præcist, hvad et såkaldt moderne kontanthjælpsloft indeholder. Udover at det er anderledes, end det kontanthjælpsloft vi havde,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Politiko.dk.

I over en uge har Venstre kørt en stor kampagne for netop et loft over kontanthjælpen. I centrum for kampagnen har været tallet 454.215 kr., som ifølge Beskæftigelsesministeriet dækker over, hvad et arbejdsløst ægtepar over 30 år med tre børn kan modtage i kontanthjælp, børnecheck, boligstøtte og tilskud til vuggestue, børnehave og SFO.

Det er for meget, mener Venstre, men hvor meget for meget ville partiet ikke konkretisere, da Politiko.dk spurgte for nylig.

Kristian Thulesen Dahl understreger over for Politiko.dk, at DF går til valg på det gamle kontanthjælpsloft, som det så ud, da Thorning-regeringen overtog magten og afskaffede den omdiskuterede ordning. Han afventer, hvad Venstres moderne kontanthjælpsloft indebærer.

»Vores bud er kontanthjælpsloftet, som man kendte det indtil regeringsskiftet. Så har vi set, at Venstre lancerer et moderne kontanthjælpsloft. Der afventer vi præcis, hvad det vil indebære. Så kigger vi selvfølgelig på det,« siger han.

V-formand Lars Løkke Rasmussen blev efter spørgetimen tirsdag udspurgt af pressekorpset om kontanthjælpsloftet, som ifølge Venstre altså er en vigtig løsning på problemet med de 454.215 kr., som partiet har reklameklistret på byens busser for tiden.

I ønsker et moderne kontanthjælpsloft i Venstre. Hvor skal det ligge?
»Det skal ligge lavere end der, hvor det er nu, for der er ikke noget loft. Det har gjort - samtidig med at regeringen har fjernet starthjælpen - at f.eks. en flygtningefamilie på kontanthjælp har fået en samlet indkomstfremgang på 10.000 kr. om måneden. Det synes vi er for meget, for det betyder, at gevinsten ved at tage et arbejde er alt for lille: 6 kr. i timen.«

Hvor skal det ligge? Hvilken grænse?
»Hvis vi snakker flygtningefamilie, vil vi gerne tage udgangspunkt i det, vi kender fra SU-modtagere med forsørgelsesforpligtelse. Det at være på SU er en midlertidig ting. Det at være flygtning er også en midlertidig situation. For enten bliver der fred i hjemlandet, og så skal man hjem igen. Hvis ikke, skal man ud på det danske arbejdsmarked og tjene sine egne penge. Så vi vil gerne tage udgangspunkt i det og til gengæld give en sprogbonus, sådan at man har en mulighed for at påvirke beløbet opadgående, hvis man hurtigt lærer det danske sprog.«

Det er den lille del, der er flygtninge. Hvad med almindelige kontanthjælpsmodtagere? Hvor skal loftet ligge helt præcist?
»Det skal jeg nok komme tilbage med på et senere tidspunkt.«

Det er meget tæt på et valg. Hvorfor kan Venstre ikke sige, hvor så vigtig en ting skal ligge?
»Der er ikke noget, der tyder på, at vi er tæt på et valg. Desværre kunne man måske sige, for regeringen er ved at have udtømt sin dagsorden.«

Hvis 6 kr. i gevinst er for lidt, hvad skal den så være?
»Ja, så skal gevinsten være større.«

Er det så 6,5 kr.?
»6,5 kr. er bedre end 6 kr. Og 7 kr. er bedre end 6 kr. Og 8 kr. er bedre end 6 kr. Det afgørende er, at man må starte med at konstatere, om der er et problem. Og her er altså en skillelinje i dansk politik, for vi har med vores kampagne ønsket at pege på et misforhold mellem det, man kan oppebære som passiv kontanthjælpsmodtagere kontra det, man kan få, hvis man tager et forefaldende arbejde. Det mener regeringen altså ikke er et problem. Det mener vi.«

Hvor meget større skal gevinsten så være?
»Den skal være større.«

Hvor meget større?
»Den skal være større, og når jeg ikke kan sige det anderledes, er det fordi, der er to veje at gøre gevinsten større. Det ene er at lave et kontanthjælpsloft. Den anden del er skattenedsættelser. Der skal pengene jo findes. Hvis jeg bestemmer helt alene, er der lidt flere penge, end hvis jeg måske ikke bestemmer helt alene. Vi har en økonomisk politik, der tager sit udgangspunkt i et udgiftsstop. Andre partier har et andet udgangspunkt. Men det man kan regne med, er den retning, vi har sat, som tager sit udgangspunkt i, at vi synes 6 kr. er for lidt.«

Kan du forstå, hvis nogen er interesseret i at vide, hvilken højde dit kontanthjælpsloft skal ligge?
»Jeg tror, at folk derude godt kan forstå, hvilken politisk retning jeg sætter på vegne af Venstre. Nemlig at forskellen på ikke at arbejde og arbejde skal være større. For hvis ikke vi gør det, så får vi ikke gjort noget ved Danmarks problem, som vi skal have løst, hvis vi skal gribe ud efter opsvinget, hvis det kommer, nemlig at alt for mange danskere er placeret på passiv overførsel. Det er næsten 800.000 voksne danskere. Derfor synes vi, at folk, der tager et arbejde til mindstelønnen, skal have en større gevinst ud af det frem for ikke at arbejde.«

Når du at sætte højden på loftet, inden folk skal stemme?
»Jeg ved ikke, hvornår folk skal stemme.«

Dagens historier
- Regeringen holder anbefalingerne tilbage, men Politiken kan i dag erfare tre indspark fra ekspertudvalget, som har fået til opgave at foreslå nye regler om partistøtte. 1) Det skal være slut med personlige valgfonde, de såkaldte cigarkasser, som politikere kan buge til at mørkelægge sponsorkroner. 2) I stedet for blot at oplyse at f.eks. et firma har doneret mere end 20.000 kr., så bør partier fremover offentliggøre de præcise beløb, der overskrider 20.000-kroners grænsen. 3) De lokale partiafdelinger bør pålægges samme regnskabskrav som de landsdækkende partier. Næste skridt: Et udspil fra regeringen.

- Regeringen bruger offentlighedsloven til at afskære EU-skeptiske partier fra informationer, som deles med EU-positive partier. Jyllands-Posten har historien.

- BT beskriver en artig sag om tre konservative insiders, to kandidater og en pressemand, der forsøgte at plante en negativ historie om Mads Holger i Ekstra Bladet, inden den kontroversielle levemand nåede at blive godkendt som ny folketingskandidat for de Konservative. De tre personer afviser historien, men BT har fået fingre i en lydoptagelse.

- Hvis Venstre får magt, som de har agt og får genoplivet håndværkerfradraget, og hvis de Konservative og Liberal Alliance lykkes med at få fastfrosset grundskyld, så vil dansk økonomi overophede, som vi så det i 00erne, lyder kritikken i dag fra den radikale leder, Morten Østergaard (R). Set hos Berlingske.

- »Fadøl« og »fadbamse« fjernes fra Lars Løkke Rasmussens Facebook-profil, så ordene ikke kan ses af andre end dem, der har skrevet det. Mere hos metroxpress.

- Transportminister Magnus Heunicke (S) landede i aftes en smal, rød aftale om mere præcise DSB-tog og flere sæder de næste ti år. Fordi ingen partier fra blå blok er med, kan aftalen ende med at få en kort levetid, da det dermed står et borgerligt flertal frit at lave den om efter en eventuel valgsejr. Venstre ønsker f.eks. at sende flere jernbarnestrækninger i udbud.

To læsværdige analyser
1) Jyllands-Postens politiske redaktør, Christine Cordsen, beskriver en kurve, som regeringen holder lige så meget øje med som meningsmålingerne: forbrugertilliden
.

»Det kan give en pejling på, om danskerne reagerer på de nationaløkonomiske forårstegn og får mere mod på at bruge penge. Teorien om, at vælgerne vil belønne regeringen for økonomisk fremgang, kan tale for at udsætte valget helt til deadline i september, så der er mulighed for flere måneder med pæne tal,« skriver hun i dagens avis.

2) BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup, forklarer, hvad der er op og ned i den politiske strid om terrorpakken. Udover finansieringen udestår spørgsmålet om efterretningstjenesternes foreslåede mulighed for at kunne aflytte danske syrienskrigere uden en dommerkendelse. Et forslag, der kritiseres for at kompromittere retssikkerheden.

»Flere forhandlere så gerne en såkaldt norsk løsning, hvor man forstærker tilsynet i den type sager kraftigt. Med en norsk model vil man gå fra kvartalsvise tilsyn til at have et tilsyn, der kan reagere inden for 24 timer, bestående af en dommer og en slags tys-tys-advokat, altså en advokat, som skal tale den måske kommende overvågede danskers sag, før en afgørelse træffes,« skriver Søs Marie Serup i sin analyse, der (endnu) ikke er online.

Det sker i dag
- Forhandlinger om terrorpakken i Justitsministeriet, hvor partiernes primært strides om, hvorvidt regningen for de bebudede tiltag skal betales nu, eller om pengene skal findes til efteråret, når politiets økonomi alligevel skal forhandles på plads.

- Fornyede forhandlinger i Statsministeriet om en afskaffelse af retsforbeholdet og hvilke dele af det retslige samarbejde, som Danmark bør tilslutte sig. Politiko.dk varmer op til en aftale, som kan falde på plads i dag.

Opdateret kl. 9.04

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.