Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grundlovsfesten, Panorama-chefen og Venstres modoffensiv

Dagens overblik: Over hele landet fejres grundloven, der for 100 år siden gav kvinderne stemmeret, direktøren i Panorama taler ud oven på mediestormen, og så kører Venstre en sundhedspolitisk modoffensiv. Få overblikket over dagens historier her.

Løkke præsenterede sundhedsudspil torsdag.
Løkke præsenterede sundhedsudspil torsdag.

Velkommen til politisk morgenpost, dit letlæste overblik over dagens historier i valgkampen.

Grundlovsdag
I dag fejrer vi 100-året for grundloven, der gav kvinderne stemmeret i Danmark. Det markeres på Christiansborgs Slotsplads, hvor Folketinget har arrangeret en folkefest, og hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holder tale kl. 10.

Danmarks mest velskrivende højesteretsdommer markerer også dagen med en kronik i Jyllands-Posten. Han ser nærmere på den 1915-grundlov, der hyldes som et demokratisk kvantespring, men som også har »noget mindre klogt på samvittigheden«.

Det handler om den besværlige proces, der skal til for at få grundloven ændret.

Først skal Folketinget vedtage ændringen. Så skal der afholdes valg. Så skal det nye folketing bekræfte vedtagelsen. Til sidst skal ændringer sendes til folkeafstemning, hvor mindst 40 pct. af de stemmeberettigede skal stemme ja. Netop det krav havde nær bremset grundlovsændringerne fra 1920 og 1953, der gjorde Sønderjylland til en del af Danmark og Kongens datter til tronarving.

»Hvor svær grundloven bør være at ændre, kan enhver have sin egen mening om. Under alle omstændigheder er realiteten, at den vanskelige ændringsprocedure har vist sig at føre til, at enhver diskussion om grundloven går i stå, nærmest før den er begyndt. Det er en skam, både for grundloven og for demokratiet,« skriver Jens Peter Christensen.

Vil du ud og høre en grundlovstale, så har Altinget lavet en liste, du kan gå efter. Tjek den her.

Sværdet er rustet
Weekendavisens nådesløse journalist, Arne Hardis, undrer sig over, at Venstre er kommet så dårligt fra start i valgkampen.

»En polemisk pointe trænger sig på. Venstres arbejdsvilje er blevet sløvet efter tre et halvt år i opposition, hvor man har levet godt og fedt af løbende og stabile vælgeroverførsler fra Thornings lejr til blå blok. Sværdet er rustet i skeden, æggen blevet døv, mageligheden har indfundet sig. Lediggang er roden til alt ondt, som man siger. Det kan nok godt betale sig at arbejde lidt med det resten af valgkampen,« skriver han.

Panorama
Morten Broager, direktør i valgkampens mest omtalte virksomhed, fortæller i et interview med Jyllands-Posten, at han har overvejet at rejse en sag om ærekrænkelse mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter hun brugte hans virksomheds navn til at miskreditere Lars Løkke (V).

»Der er gået Panorama i den,« som hun sagde i topduellen på TV2.

»Samfundsmæssigt er det da et problem, at en statsminister bare hånende affærdiger et problem, som jeg har oplevet som noget helt konkret og reelt. Jeg har hørt fra flere andre virksomhedsejere efter det, jeg har været ude for, som siger, at de nu vil holde sig tilbage med at stå frem og fortælle om deres problemer med at få arbejdskraft,« siger Morten Broager til Jyllands-Posten.

Læs hele interviewet her.

Kort nyt
- Jan E. Jørgensen (V) og Jakob Engel-Schmidt (V) fra København og Nordsjælland foreslår, at staten betaler halvdelen af udgiften, så grundskyldsramte kommuner kan sænke boligskatten for hårdt prøvede parcelhusejere. Dem bor der en del af i de herrers valgkredse. Venstres skatteordfører afviser ideen. Læs mere her.

- Røde støttepartier ønsker et grønt superministerium, der kan hamle op med Finansministeriets magt. »Nu vidste jeg ikke, at SF og Enhedslisten lagde op til at gå i regering sammen, og det er vel i den sammenhæng, den slags kan være relevant,« svarer Bjarne Corydon (S) i Politiken.

- 35-40 pct. af ulandsbistanden går til alt muligt andet end fattigdomsbekæmpelse: Asylhjælp, erhvervsstøtte, jordskælvsassistance, politiets internationale operationer og bistand. De Radikale vil øge bistanden, Venstre vil beskære den, og Socialdemokraterne vil holde den på nuværende niveau. De tre holdninger bliver støttet af hhv. 14, 36 og 45 pct. af danskerne, viser en Wilke-måling. Læs mere hos Jyllands-Posten.

- Politisk ordfører Maja Panduro bruger fejlfyldte tal, når hun glæder sig over, at antallet af lukkedage er nedbragt under denne regering. Detektor har faktatjekket udsagnet.

Modoffensiv
Venstre kører den ind med sundhed og løftebrud, efter partiet præsenterede et sundhedsudspil torsdag.

Annonce fra Venstre indrykket i Ekstra Bladet i dag.
Annonce fra Venstre indrykket i Ekstra Bladet i dag.

Udspillet indeholder 16 mia. kr. til sundhedsvæsenet frem mod 2020. Altså akkurat en mia. kr. mere end regeringen foreslår. Det er næppe tilfældigt, for sundhedsområdet ligger meget højt på listen, når man spørger vælgerne om de vigtigste politiske emner lige nu.

Ifølge Lars Løkke afsatte Venstre med sit ungeudspil for nylig en mia. kr. til uddannelse - og dermed har partiet tre mia. kr. tilbage at drysse udover valgkampen. Pengene skal ifølge Venstre komme i kassen via besparelser på ulandsbistanden og asyludgifterne.

Mød kandidaterne
Politiko.dk har talt med to kandidater, der ikke er som de andre.

Mød DF'eren Martin Lange Andersen, der fører valgkamp fra Afghanistan.

Mød også Sarah Glerup fra Enhedslisten, der kan blive den første folketingspolitiker i kørestol.

De udhængte
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i SMS'er sendt mellem tidl. minister Christian Friis Bach (R) og Lars Løkke under GGGI-sagen.

»Jeg er sgu ærlig talt træt af at blive hængt ud,« skrev V-formanden.

»Jeg bliver med stor sandsynlighed også hængt ud, fordi jeg ikke har gjort mere,« svarede Friis Bach.

Læs mere hos Ekstra Bladet.

Radikale kvababbelser
På Sjælland kæmper prominente navne som Rasmus Helveg (R) og Zenia Stampe (R) om pladsen. Men også gruppeformandens plads er i fare for at forsvinde pga. den radikale nedtur i meningsmålingerne. Læs prognosen hos Altinget.

Dagens citat
»Vi har lavet en aftale med blandt andre Venstre om, at vi ikke hæver nogen boligskatter, og derfor kan man hoppe på tungen og kure på albuen. Der kommer ikke til at blive hævet nogen som helst for for boligskatter«.

Socialdemokraternes stærke mand, Henrik Sass Larsen, reagerer i Politiken på partifællers ønske om skatteforhøjelser på lang sigt. Set i Politiken.

Opdateret kl. 9.08

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.