Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspertens brev, Thulesen Dahls vanskelige modstander og Løkkes kæmpe problem

Dagens overblik: Regeringen handler i strid med loven, mener ekspert, nyt fællesskab kan give DFs formand problemer, og Løkkes nye hjemmeside får kras kritik. Få overblikket over dagens politiske historier her.

Det er atter blevet tid til politisk morgenpost.

Dit daglige overblik over dagens politiske nyheder får du her.

Det omdiskuterede salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs rammer atter en avisforside denne onsdag.

En af landets førende eksperter i forvaltningsret, Oluf Jørgensen, mener, at det er i strid med loven, når Finansministeriet har valgt at hemmeligholde centrale dokumenter om statens købsaftale med Goldman Sachs. Netop det budskab sender Oluf Jørgensen per brev til Folketingets Finansudvalg, skriver Politiken, der i dag bringer brevet.

»I tilbuds- og forhandlingsfasen er det vigtigt, at tilbud holdes fortrolige. Men når aftalen er indgået – og det er snart to år siden – så er det en helt anden situation, hvor der skal være mulighed for offentlig kontrol med, hvorvidt der er handlet fornuftigt,« siger Oluf Jørgensen til avisen.

I Finansministeriet ændrer kritikken ikke på den hidtidige holdning.

»Finansministeriets beslutning herom baserer sig på en konkret vurdering af, hvad der tjener statens interesser bedst, og ikke en vurdering af, om der var juridiske forhindringer,« hedder det i et skriftligt svar.

Rønn-kritik med fløjlshandsker?

Flere juridiske eksperter kritiserer i dag i Jyllands-Posten Statsløsekommissionen for at lade tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) slippe for let i den beretning på 3.000 sider, som mandag blev offentliggjort efter fire års arbejde.

Rønn Hornbech slap som bekendt for kritik, mens to embedsmænd, tidligere departementschef Claes Nilas og nuværende afdelingschef Kim Lunding, modtog skarp kritik.

Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Carsten Henrichsen siger til avisen, at kommissionen »lægger lige lovlig mange lodder i ministerens vægtskål« og er »meget venlig over for Birthe Rønn Hornbech«.

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, mener også, at kritikken af Rønn er noget mere mild end den af de to embedsmænd. Men:

»Man kan også læse det som noget, som er mere kritisk, men skrevet i en mere venlig form, fordi undersøgelseskommissionen ikke kan gå så tæt på en minister. Jeg læser måske mellem linjerne, at kommissionen også er kritisk over for Birthe Rønn Hornbech,« siger han til Jyllands-Posten.

Løkkes nye kommunikation

DR kunne i går fortælle, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil etablere et nyt kommunikationssekretariat i Statsministeriet, ligesom regeringen får sin egen hjemmeside, »der skal være platform for Løkke & co.'s overordnede politiske prioriteringer«. Mere om hjemmesiden her.

I dagens udgave af Ekstra Bladet hedder det, at det er Løkke selv, som efter norsk forbillede har opfundet den nye enhed.

Hos Dansk Folkeparti har man dog ikke meget til overs for den opfindelse. Partiets næstformand, Søren Espersen, mener således, at man politisk er »i gang med at opbygge en presseverden«, hvor formålet er, at »beskytte sig selv mest muligt«. Til Ekstra Bladet kalder han det et »kæmpe demokratisk problem«.

Statsborgerskab frem - statsborgerskab tilbage

Inden valget besluttede et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg, at en række herboende udlændinge skulle tildeles statsborgerskab på dispensation. Men det bliver måske trukket tilbage nu, skriver Politiken.

Ifølge avisen skal deres ansøgninger om dispensation hver for sig på ny til afstemning i Indfødsretsudvalget. Og i udvalget sidder der nu et borgerligt flertal.

Både de Radikale og Enhedslisten beskylder de borgerlige for at ændre statsborgerskabssager med tilbagevirkende kraft. Formand for Indfødsretsudvalget, Dansk Folkepartis Christian Langballe, kan ikke se problemet.

»At Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og den røde fløj har valgt bare at give dispensationer til stort set alle, der søger om det, og at vi så siger, at det vil vi ikke være med til og nu trækker i nødbremsen og siger, at de ikke skal have statsborgerskab, det synes jeg godt nok er rimeligt,« siger han til avisen.

The Fellowship of the »yes«

Ifølge Politikens oplysninger var statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag vært for et lukket frokostarrangement på Marienborg, hvor flere organisationer og foreninger var inviteret for vende muligheden for at sikre et ja ved den kommende folkeafstemning om det danske EU-retsforbehold.

Erhvervslivet og fagbevægelsens top er klar til at kæmpe for et ja, men mere utraditionelt var også foreninger som Red Barnet og Politiforbundet med på gæstelisten.

Ifølge politisk redaktør på Politiken, Jesper Thobo-Carlsen, kan den nye alliance skabe problemet for nej-partierne i Folketinget.

»For Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er en børneorganisation og politibetjente vanskelige modstandere, fordi de ikke kan afskrives som Systemdanmark, hvilket forstærker den særlige udfordring for nej-siden ved denne afstemning. Der er ikke meget i det retlige samarbejde på de 22 udvalgte områder, der byder flertallet af danskere imod,« hedder det i en analyse i printavisen.

Du gætter aldrig, hvem der skal se på den danske udenrigspolitik

Lars Løkke Rasmussen er nu klar til at afsløre, hvem der skal give et bud på en mere koordineret og samtænkt dansk udenrigs­politik. Det skriver Berlingske i dag.

Hvem det bliver, kan du læse lige her #clickbait

Andre nyheder fra i dag

Enhedslisten vil nu forsøge at samle flertal om et beslutningsforslag, der skal presse den smalle V-regering til mere åbenhed om partistøtte. Berlingske skriver den.

Enhedslisten vil påtage sig en ny rolle på Christiansborg, bebuder Johanne Schmidt-Nielsen i et interview med Ugebrevet A4.

»Enhedslistens rolle er vigtigere end nogensinde,« fastslår hun.

Det sker i dag

12.30: Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i samråd om, hvordan borgerne er stillet, hvis private serviceleverandører går konkurs.

13.30: Enhedslisten holder sommergruppemøde hos 3F i Kastrup. Johanne Schmidt-Nielsen, Pernille Skipper og Pelle Dragsted udlægger teksten på et pressemøde.

Regeringens koordinationsudvalg skal ifølge Berlingskes oplysninger tage stilling til forsvarsminister Carl Holsts (V) forslag om Danmarks bidrag til koalitionen, som med operation »In­herent Resolve« bomber IS i Irak og Syrien.

Berlingske erfarer, at forsvarschef Peter Bartram har opstillet flere muligheder for fortsat dansk deltagelse, men fælles for dem er, at F16-bidraget skal have en pause. Læs mere her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.