Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politisk flertal vil stoppe illegalt arbejde med kædeansvar

Ofte bliver illegalt arbejde udliciteret gennem en kæde af selskaber fra det ene selskab til det næste.

For at sikre at bøder fremover altid bliver betalt, vil Socialdemokratiet kunne sende bøderne højere op i kæden, hvis den arbejdsgiver, der skulle have betalt den, går fallit eller ikke kan findes. Scanpix/Lafur Steinar Gestsson
For at sikre at bøder fremover altid bliver betalt, vil Socialdemokratiet kunne sende bøderne højere op i kæden, hvis den arbejdsgiver, der skulle have betalt den, går fallit eller ikke kan findes. Scanpix/Lafur Steinar Gestsson

Det skal være nemmere at placere et ansvar hos arbejdsgivere, der har fordel af illegal arbejdskraft.

Det mener Socialdemokratiet, som bliver bakket op af Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten. Det skriver TV2. Et flertal i Folketinget støtter dermed initiativet.

- Vi er nødt til at sikre, at de virksomheder, der har gavn af illegal arbejdskraft, betaler bøden, hvis deres underleverandører løber fra regningen, siger ordfører mod social dumping Mattais Tesfaye (S) til Ritzau.

Såkaldt social dumping er situationen, hvor udenlandske arbejdstagere underbyder danske løn- og arbejdsvilkår.

Ofte bliver eksempelvis rengøringsopgaver udliciteret gennem en kæde af selskaber fra det ene selskab til det næste.

Den særlige struktur kan give problemer, hvis en arbejdsgiver går fallit eller ikke kan findes.

For at sikre at eventuelle bøder altid bliver betalt, vil Socialdemokratiet derfor kunne sende bøderne højere op i kæden.

S-ordføreren mener, at det er nødvendigt at gå hårdt til værks.

- Det har slået mig, at det er et fuldstændig normalt billede i mange sydeuropæiske storbyer, at hele familier samler flasker og sover under broer. Og der skal det danske samfund ikke hen.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi får taget det hele i opløbet, siger Tesfaye.

Socialdemokratiet ønsker også sikre penge til området. Den bevilling, der er afsat til den fælles myndighedsindsats for at understøtte ordentlige løn- og arbejdsvilkår, skal gøres permanent.

Derudover mener partiet, at bødestraffen for ansættelse af illegal arbejdskraft skal hæves. Samtidig skal myndighederne lave razziaer de steder, hvor de illegale arbejdere opholder sig.

For Dansk Folkeparti handler det i høj grad om at forhindre uønskede udlændinge i at finde arbejde i Danmark.

- Vi taler jo om mennesker, som måske hverken har pas eller identifikationspapirer eller lovligt ophold i Danmark, som man benytter til arbejdet, siger Christian Langballe fra Dansk Folkeparti til TV2.

TV2 har i to dokumentarprogrammer beskrevet, hvordan arbejdere fra lande uden for EU arbejder uden kontrakt og for minimale lønninger.

I dokumentaren blev det vist, at to illegale indvandrere uden papirer kunne finde et sted at bo og finde arbejde i Danmark - helt uden at støde på politiet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.