Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politisk flertal vil begrænse afdragsfrihed

Erhvervs- og vækstministeren har både støtte fra Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten til et langsigtet indgreb mod afdragsfrihed.

Der er rige muligheder for at indgå et politisk forlig, der på den ene eller den anden måde begrænser danskernes adgang til afdragsfrihed. Således er både Dansk Folkeparti og Enhedslisten klar til at indgå en aftale med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som har luftet muligheden for en løsning af danskernes ømtålelige problem – en meget høj andel af realkreditlån uden afdrag. Det skriver Berlingske Business.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), ser gerne et indgreb i stil med det, som nationalbankdirektør Lars Rohde har foreslået, nemlig at man begrænser afdragsfriheden til at omfatte en mindre del af realkreditlånene.

»Vi kan godt gå med til at kigge på, at man kun kan finansiere for eksempel 60 procent med afdragsfrihed. Man kan også overveje, at man fremover skal vurdere den enkelte bankkundes situation mere individuelt,« oplyser Hans Kristian Skibby ifølge Berlingske Business og tilføjer, at han gerne vil være med til at se på regeringens udspil, men er modstander af en revolution af boligmarkedet.

Enhedslistens Frank Aaen (Ø) vil meget gerne sætte ind over for afdragsfrihed, som partiet altid har været modstander af.

»Man skal selvfølgelig tage hensyn til dem, der har afdragsfrie lån, de skal ikke gå fra hus og hjem. Efter vores opfattelse skal de lån udfases under hensyn til de forhold, der er,« siger han.

Også SF mener, at opgaven skal løses på langt sigt:

»På den korte bane vil vi tage udkants- og sociale hensyn. Men på den lange bane kan vi ikke være i 2020 og have samme store andel af afdragsfrie lån,« mener SFs erhvervsordfører, Steen Gade (SF).

Hos de Konservative og Liberal Alliance er man klare modstandere af at gribe ind over for afdragsfriheden, mens Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen (V), er skeptisk, men han vil gerne se på et konkret forslag fra regeringen.

»Vi er ikke blevet præsenteret for noget fra regeringen. Vi må se på, hvad indholdet af et sådant forslag kan være. Man skal passe meget på med ikke at lægge alt for mange sten i vejen for et opsving, herunder at skabe nye forhindringer for et ejendomsmarked, som måske er ved at tø lidt op,« siger han.

Hos de Radikale ønsker man ikke at kommentere den højaktuelle sag, mens Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), understreger, at forslaget bestemt ikke er klar.

»Vi fremsætter ikke et forslag på denne side af sommerferien, det vil jeg næsten give statsgaranti for. Der er ingen løsninger, der ligger lige for. Der vil fortsat være adgang til afdragsfrihed, men der er også en udfordring, som er anerkendt, og som der skal kigges på. Vi skal tænke os om,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.