Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere vil sende dansk atomaffald til udlandet

Et flertal blandt de danske politikere har ændret kurs og vil nu undersøge muligheden for at sende atomaffald til udlandet.

Efter mere end 10 år med politisk debat og adskillige undersøgelser om, hvor i Danmark det vil være bedst at grave op mod 10.000 kubikmeter atomaffald ned, peger det seneste kursskifte nu i retning af, at det kan ende med at blive gravet ned i udlandet i stedet. I hvert fald hvis det står til et flertal i Folketinget, skriver Politiken torsdag.

- Vi skal da gå ind i en reel forhandling, hvis vi kan eksportere det hele, og hvis alle konventioner kan overholdes. Set i forhold til Europa har vi meget små mængder atomaffald i Danmark. Hvis der er et land, som har kapacitet til at rumme det, er det en forsvarlig dagsorden, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), til avisen.

Der er dermed kommet andre boller på suppen i forhold til i 2003, hvor et enigt Folketing ellers besluttede, at der skulle etableres et slutdepot for atomaffald et sted i Danmark.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser i en mail til Politiken, at regeringen fortsat prioriterer bred enighed blandt Folketingets partier om håndteringen af affaldet, som i mange år har ligget på halvøen Risø nord for Roskilde.

- Jeg lytter selvfølgelig, når flere af partierne ønsker, at vi skal undersøge mulighederne for at få alt affaldet deponeret i udlandet, skriver Astrid Krag.

De konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær (K), mener, at holdningsskiftet i forhold til placeringen kun er naturligt.

- Man skal jo ikke holde dumstædigt på, at det affald, man selv producerer, også er noget, man selv skal håndtere. Det lyder jo meget smart og enkelt, men man er jo også nødt til at se på, om der er en klogere måde at håndtere affaldet på. Hvis der er nogen, som er bedre til det og kan gøre det til en bedre pris, bør vi da også hoppe på den, siger hun til Politiken.

Hun bakkes op af Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), der heller ikke kan se noget galt i at bede andre lande om hjælp

Omvendt afviser Enhedslisten på forhånd idéen om at eksportere atomaffaldet. Partiet foreslår i stedet, at atomaffaldet bliver liggende på Risø i et mellemdepot, skriver Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.