Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere tvivler på afgift på usund mad

Finanslovens opgør med afgifterne på fedt og sukker står ikke alene. Toppolitikere har mistet troen på øgede afgifter på usunde fødevarer. Ekspert mener, at de folkevalgte er på afveje.

De seneste årtiers dogme om, at højere afgifter på usunde fødevarer er den bedste vej til at ændre danskernes forbrugsvaner, er blevet brudt af politikerne på Christiansborg.

Selv om det blot er et år siden, at regeringen indførte afgifter på usunde fødevarer som sodavand, chokolade og chips, sår både de Radikales og Socialdemokraternes gruppeformand nu tvivl om, hvorvidt afgifter overhovedet får borgerne til at spise sundere.

»Det er ikke alt, afgifter virker på. Jeg tror ikke på, at man med afgifter kan få folk til at spise sundere. Det er faktisk billigere at købe æbler end franske kartofler,« siger Marianne Jelved, gruppeformand for de Radikale.

Læs også: Grænsehandel: Spar 40 % på dine dagligvarer (10 kr.).

I forhandlingerne om næste års finanslov er der bred politisk enighed om at fjerne fedt- og sukkerafgifterne – regeringen er endda parat til at hæve skatten på arbejde for at finde pengene. Men det er ikke kun de to afgifter, der er faldet i unåde. Ifølge Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, ser partiet generelt mere skeptisk på afgifter på usunde fødevarer i dag end for få år siden.

»Der var måske en større tiltro til, at afgifterne ville virke. Men at tro på, at vi via afgifter kan regulere os til en markant bedre sundhedstilstand i Danmark er jeg tvivlende overfor« siger Henrik Sass Larsen.

Også VK-regeringen indførte afgifter af sundhedshensyn, men går nu til finanslovsforhandlingerne for at bekæmpe afgifter generelt. Især har danske virksomheders pressede konkurrencevilkår i forbindelse med krisen ændret Venstres fokus, forklarer tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Eksperter advarer imidlertid politikerne mod at lægge afgiftsvåbnet på hylden. For afgifter har en effekt i forebyggelsen af sundhedsskader, fastslår den tidligere formand for Forebyggelseskommissionen, Mette Wier:

»Socialdemokraterne og SF gik nærmest til valg på afgifter, men i øjeblikket har politikerne lidt travlt med at løbe væk fra dem.«

Læs også: Guide: Fyld benzintanken - billigt (15 kr.).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.